Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
    Batat, słodki ziemniak, źródło likopenu, zawierają błonnik i likopen
    Batat, świetny na puree, do pieczenia i grillowania, zakupy internetowe
    Zupa marokańska z batatem i kolendrą, smaczna, aromatyczna

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany – 17,72 g ( w tym cukry proste – 5,74 g), błonnik – 2,5 g, minerały, wapń – 27 mg, fosfor – 32 mg, potas – 230 mg, sód – 27 mg, witaminy C – 12,8 mg, B,A,E,K, przeciwutleniacze, karotenoidy

Kaloryczność

86 kcal / 100 g

Indeks glikemiczny

54 niski

Opis produktu

Słodki ziemniak, wilec ziemniaczany lub patat. Częścią jadalną batatów są bulwy ważące nawet do 3 kg. Ich miąższ może mieć kolor biały, pomarańczowy, czerwony lub fioletowy. Występują dwa rodzaje batatów słodkie – jadalne i gorzkie  – trujące. Istnieje około 400 odmian słodkiego ziemniaka. Fioletowa odmiana zawiera antocyjany – przeciwutleniacze, które poprawiają m.in. pamięć, czerwona – jest źródłem likopenu, który zmniejsza ryzyko chorób serca, a pomarańczowa – zawiera karotenoidy poprawiające kondycję wzroku. 

Pochodzenie

Słodkiego ziemniaka przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z Ameryki Środkowej. Obecnie największym producentem tego warzywa są Chiny, Indonezja, Indie, Tanzania, Nigeria, Malawi.

Właściwości i zastosowanie

Od tradycyjnych ziemniaków różnią się większą zawartością węglowodanów, błonnika, wapnia, sodu i witaminy A. Ziemniaki za to mają więcej witaminy C i potasu. Bataty mają niski indeks glikemiczny więc na pewno znajdą miejsce w diecie diabetyka. Zawarty w nich beta-karoten wykazuje właściwości antynowotworowe, a witamina A zadba o wzrok. Słodkie ziemniaki posiadają również wapń, który zadba w naszym organizmie o mocne kości, zęby i sprawne mięsnie.  Sód natomiast ochroni nas przed odwodnieniem i wpłynie na odpowiednie napięcie mięśni. Z batatów można przyrządzić zapiekanki, zupy, ciasta, puree. Można je jeść upieczone, ugotowane, grillowane. Wytwarza się z nich mąkę, płatki, skrobię i alkohol. 

Pozostałe informacje:

  • Dodatkowy opis: waga 1 szt. 250-400 g
  • Jednostka miary (nadrzędna): kg

Co zyskasz
stosując

  • Witamina A

    poprawia wygląd skóry, wzmacnia wzrok

  • Witamina B

    odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wraz z wapniem wzmacnia układ kostny

  • Fosfor 

    dba o prawidłową gęstość kości, uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój mięśni, kości i układu nerwowego

  • Błonnik 

    wspomaga pracę jelit, obniża stężenie glukozy we krwi, wymiata toksyny z organizmu

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć