

Słodki ziemniak, wilec ziemniaczany lub patat. Częścią jadalną batatów są bulwy ważące nawet do 3 kg. Ich miąższ może mieć kolor biały, pomarańczowy, czerwony lub fioletowy. Występują dwa rodzaje batatów słodkie – jadalne i gorzkie – trujące. Istnieje około 400 odmian słodkiego ziemniaka. Fioletowa odmiana zawiera antocyjany – przeciwutleniacze, które poprawiają m.in. pamięć, czerwona – jest źródłem likopenu, który zmniejsza ryzyko chorób serca, a pomarańczowa – zawiera karotenoidy poprawiające kondycję wzroku.
Słodkiego ziemniaka przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z Ameryki Środkowej. Obecnie największym producentem tego warzywa są Chiny, Indonezja, Indie, Tanzania, Nigeria, Malawi.
Od tradycyjnych ziemniaków różnią się większą zawartością węglowodanów, błonnika, wapnia, sodu i witaminy A. Ziemniaki za to mają więcej witaminy C i potasu. Bataty mają niski indeks glikemiczny więc na pewno znajdą miejsce w diecie diabetyka. Zawarty w nich beta-karoten wykazuje właściwości antynowotworowe, a witamina A zadba o wzrok. Słodkie ziemniaki posiadają również wapń, który zadba w naszym organizmie o mocne kości, zęby i sprawne mięsnie. Sód natomiast ochroni nas przed odwodnieniem i wpłynie na odpowiednie napięcie mięśni. Z batatów można przyrządzić zapiekanki, zupy, ciasta, puree. Można je jeść upieczone, ugotowane, grillowane. Wytwarza się z nich mąkę, płatki, skrobię i alkohol.
poprawia wygląd skóry, wzmacnia wzrok
odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wraz z wapniem wzmacnia układ kostny
dba o prawidłową gęstość kości, uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój mięśni, kości i układu nerwowego
wspomaga pracę jelit, obniża stężenie glukozy we krwi, wymiata toksyny z organizmu
/ za 200 g
/ kg
/ szt.
/ szt.
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ szt.
/ szt
/ szt.
/ kg