

Cebula znana jest już od bardzo dawna. Istnieje wiele odmian cebuli, różnią się kształtem, kolorem, wielkością. Wśród nich wyróżnia się: cebulę białą, czerwoną, żółtą, dymkę, cukrową oraz szalotkę. Biała odmiana wyróżnia się czosnkowym aromatem.
Prawdopodobnie pochodzi z Azji Środkowej, a jej rysunki na wykopaliskach w Palestynie sięgają epoki brązu sprzed około 5000 lat p.n.e. Uprawiana jest właściwie we wszystkich krajach na świecie. Nie występuje już w stanie dzikim.
Biała cebula tak jak jej koleżanki zawiera wiele witamin i minerałów. Wykazuje działanie wykrztuśne i przeciwzapalne. Zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi. Jest niskokaloryczna, pozytywnie wpływa na układ trawienny i serce. Reguluje poziom cukru we krwi oraz wzmacnia kości. Charakterystyczną cechą, która wyróżnia białą cebulę wśród innych cebul jest czosnkowy aromat. Sprawdzi się w sałatkach, sosach, daniach smażonych. Ta odmiana nie powoduje bólów brzucha i wzdęć.
uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój mięśni, kości i układu nerwowego
reguluje ciśnienie, hamuje rozwój nadciśnienia tętniczego, utrzymuje prawidłowe napięcie mięśni
wspomaga układ odpornościowy organizmu, pozytywnie wpływa na stan skóry, uszczelnia naczynia krwionośne i działa antyoksydacyjnie
/ za 200 g
/ kg
/ szt.
/ szt.
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ szt.
/ szt
/ szt.
/ kg