Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
    Cebula biała, czosnkowa, zdrowa, łagodna, do surówek, sałatek, zapiekanek
    Cebula biała inaczej cebula czosnkowa. Jest popularna w kuchni latynoskiej
    Cebula biała to lekarstwo na nadciśnienie tętnicze, nadaje się do sosów
    Cebule, różne odmiany, podnoszą odporność organizmu

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany – 9,34g ( w tym cukry proste – 4,24g ), błonnik -1,7g, witamina C – 7,4mg, A,E,B6, kwas foliowy, minerały – wapń – 23mg, potas – 146mg, fosfor – 29mg, sód – 4mg, cynk, magnez

Kaloryczność

40 kcal / 100g

Indeks glikemiczny

15 niski

Opis produktu

Cebula znana jest już od bardzo dawna. Istnieje wiele odmian cebuli, różnią się kształtem, kolorem, wielkością. Wśród nich wyróżnia się:  cebulę białą, czerwoną, żółtą, dymkę, cukrową oraz szalotkę. Biała odmiana wyróżnia się czosnkowym aromatem.

Pochodzenie

Prawdopodobnie pochodzi z Azji Środkowej, a jej rysunki na wykopaliskach w Palestynie sięgają epoki brązu sprzed około 5000 lat p.n.e. Uprawiana jest właściwie we wszystkich krajach na świecie. Nie występuje już w stanie dzikim.

Właściwości i zastosowanie

Biała cebula tak jak jej koleżanki zawiera wiele witamin i minerałów. Wykazuje działanie wykrztuśne i przeciwzapalne. Zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi. Jest niskokaloryczna, pozytywnie wpływa na układ trawienny i serce. Reguluje poziom cukru we krwi oraz wzmacnia kości. Charakterystyczną cechą, która wyróżnia białą cebulę wśród innych cebul jest czosnkowy aromat. Sprawdzi się w sałatkach, sosach, daniach smażonych. Ta odmiana nie powoduje bólów brzucha i wzdęć.

Pozostałe informacje:

  • Jednostka miary (nadrzędna): kg

Co zyskasz
stosując

  •  Fosfor

    uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój mięśni, kości i układu nerwowego

  • Potas

    reguluje ciśnienie, hamuje rozwój nadciśnienia tętniczego, utrzymuje prawidłowe napięcie mięśni

  • Witamina C 

    wspomaga układ odpornościowy organizmu, pozytywnie wpływa na stan skóry, uszczelnia naczynia krwionośne i działa antyoksydacyjnie

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć