

Dymka to właściwie młoda cebula ze szczypiorem. Ma białą lub kremową barwę i jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Jest łagodna i przyjemna w smaku. Ma jeszcze jedną zaletę, przy jej krojeniu nie płyną łzy. Prawdopodobnie jest najstarszym warzywem na świecie.
Na terenie Palestyny rysunki cebuli odkryto jeszcze sprzed 5000 lat p.n.e. Na wielu malowidłach cebula była uwieczniona w piramidach, w Starożytnym Egipcie. Warzywo pochodzi z Azji Środkowej. W obecnych czasach nie rośnie już dziko.
W starożytności, w medycynie ludowej dymkę wykorzystywano do leczenia kaszlu. Przeciwdziała zaparciom, wzmacnia organizm, pobudza apetyt i usuwa nadmiar wody z organizmu. Zawiera witaminy A,E i C. Minerały siarki, krzemu i cynku. Potas zawarty w cebulce obniża ciśnienie krwi, a żelazo zapobiega anemii. Ponadto dymka wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, bakteriobójcze i grzybobójcze. Pozytywnie wpływa na paznokcie, skórę i włosy. Chroni przed depresją, zaburzeniami odżywiania i snu. Obniża również poziom cukru we krwi. W kuchni wykorzystywany jest głównie szczypiorek, jako dodatek do wielu dań, kanapek, dekoracji. Cebulka świetnie komponuje się z twarożkiem, pomidorami, jajkami. Dobrze smakuje w warzywnym sushi, azjatyckich potrawach, np. kurczaku po syczuańsku, czy zupie. Ze względu na zielony szczypior, dymka nie może być długo przechowywana. W dobrej formie przetrwa 2-3 dni w lodówce.
super przeciwutleniacz, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, spowolnia starzenie się skóry, przeciwdziała zakrzepom
reguluje ciśnienie, hamuje rozwój nadciśnienia tętniczego
wspomaga układ odpornościowy organizmu, pozytywnie wpływa na stan skóry, uszczelnia naczynia krwionośne i działa antyoksydacyjnie
/ za 200 g
/ kg
/ szt.
/ szt.
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ szt.
/ szt
/ szt.
/ kg