Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
  • Nowość
    Cebula szalotka, smaczna, delikatna, cebuloczosnek, czosnek askaloński
    Szalotka, odmiana cebuli, do pieczywa, sałatek, zup, dań rybnych, sosów
    Cebula, różne gatunki, bogata w witaminę C

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany – 17 g, (w tym cukry – 8 g), błonnik – 3,2 g, Witaminy C,B,E,K, potas – 334 mg, sód – 12 mg, magnez, wapń, olejki lotne

Kaloryczność

71 kcal / 100 g

Indeks glikemiczny

15 niski

Opis produktu

Szalotka, zwana również czosnkiem askalońskim lub cebuloczosnkiem jest jedną z odmian cebuli. Podłużnym kształtem, wielkością, zapachem  przypomina czosnek, ale jest delikatniejsza od innych cebul. 

Pochodzenie

Pochodzi z Bliskiego Wschodu, a do Europy trafiła w XV wieku. Jest bardzo popularna we Francji.

Właściwości i zastosowanie:

Cebulę szalotkę stosuje się do sałatek, pieczywa, sosów, dań rybnych, warzywnych, zup. W kuchni francuskiej jest karmelizowana i duszona w winie, dając podstawę sosów, dressingów, czy nadzienia do tarty. W Iranie szalotka z jogurtem stanowi podstawowy sos do kebabu, a w południowej części Azji popularna jest wersja marynowanej cebulki. Najzdrowsza, z największą ilością wartościowych składników jest oczywiście szalotka spożywana na surowo. Zawiera witaminy, minerały, olejki lotne oraz antyoksydanty. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, działa przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, pomaga łagodzić objawy alergii oraz przeziębień i grypy. Ponadto działa przeciwzakrzepowo i pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ryzyko chorób serca oraz naczyń krwionośnych. Polecamy czosnek askaloński z naszego warzywniaka, wyjątkowo smakuje w towarzystwie koziego serka, albo upieczony w całości, w łupinkach. 

Pozostałe informacje:

  • Dodatkowy opis: cena za kg - 11,98 zł
  • Jednostka miary (nadrzędna): 500g

Co zyskasz
stosując

  •  Fosfor

    uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój mięśni, kości i układu nerwowego

  • Witamina E

    super przeciwutleniacz, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, spowolnia starzenie się skóry, przeciwdziała zakrzepom

  • Witamina C 

    wspomaga układ odpornościowy organizmu, pozytywnie wpływa na stan skóry, uszczelnia naczynia krwionośne i działa antyoksydacyjnie

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć