

Szalotka, zwana również czosnkiem askalońskim lub cebuloczosnkiem jest jedną z odmian cebuli. Podłużnym kształtem, wielkością, zapachem przypomina czosnek, ale jest delikatniejsza od innych cebul.
Pochodzi z Bliskiego Wschodu, a do Europy trafiła w XV wieku. Jest bardzo popularna we Francji.
Cebulę szalotkę stosuje się do sałatek, pieczywa, sosów, dań rybnych, warzywnych, zup. W kuchni francuskiej jest karmelizowana i duszona w winie, dając podstawę sosów, dressingów, czy nadzienia do tarty. W Iranie szalotka z jogurtem stanowi podstawowy sos do kebabu, a w południowej części Azji popularna jest wersja marynowanej cebulki. Najzdrowsza, z największą ilością wartościowych składników jest oczywiście szalotka spożywana na surowo. Zawiera witaminy, minerały, olejki lotne oraz antyoksydanty. Obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, działa przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, pomaga łagodzić objawy alergii oraz przeziębień i grypy. Ponadto działa przeciwzakrzepowo i pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ryzyko chorób serca oraz naczyń krwionośnych. Polecamy czosnek askaloński z naszego warzywniaka, wyjątkowo smakuje w towarzystwie koziego serka, albo upieczony w całości, w łupinkach.
uczestniczy w produkcji energii, wpływa na rozwój mięśni, kości i układu nerwowego
super przeciwutleniacz, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, spowolnia starzenie się skóry, przeciwdziała zakrzepom
wspomaga układ odpornościowy organizmu, pozytywnie wpływa na stan skóry, uszczelnia naczynia krwionośne i działa antyoksydacyjnie
/ za 200 g
/ kg
/ szt.
/ szt.
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ szt.
/ szt
/ szt.
/ kg