Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
  • Dostawa pon. - pt.
    Chleb żytni, okraszony ziarnami, zdrowy, sycący, bogaty w błonnik
    Chleb żytni z ziarnami, na zakwasie, wyrabiany według tradycyjnej receptury
    Chleb żytni posypany słonecznikiem, siemieniem lnianym, makiem, czarnuszką i sezamem
    Pieczywo żytnie doskonałe na kanapki do pracy i szkoły, długo utrzymuje świeżość
    Chleby na zakwasie, bogate w błonnik, sycące, długo zachowują świeżość

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany - ok.48 g, błonnik - 6 g, białko - ok.9 g, tłuszcz - ok.3 g

Kaloryczność

ok. 260 kcal / 100 g

Indeks glikemiczny

ok. 55 - 65 średni

Opis produktu

Chleb żytni z ziarnami. Produkt bez konserwantów, polepszaczy, barwników. Powstał z trzech składników: mąki żytniej, zakwasu i soli oraz ziaren: słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, maku, czarnuszki. Według tradycyjnej receptury, w rzemieślniczej piekarni. Zdrowy, pyszny, pachnący i świeży. Ma lekko kwaskowy smak, po przekrojeniu jest wilgotny. 

Składniki

Mąka żytnia razowa typ 2000, mąka żytnia typ 720, zakwas żytni, woda, sól, mieszanka ziaren – słonecznik, sezam, mak, czarnuszka, siemię lniane

Właściwości i zastosowanie

Chleb żytni z ziarnami jest wypiekany z naturalnego zakwasu, mąki żytniej razowej otrzymanej z pełnego przemiału ziaren i mąki żytniej, której ziarna są mielone kilka razy i następnie przesiewane oraz soli. Chleb zanim zostanie wypieczony, leżakuje nawet kilkanaście godzin. Ziarna słonecznika, maku, siemienia lnianego, sezamu nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu. Jest bogaty w błonnik, który przyspiesza trawienie, a także wapń, żelazo i magnez. Dodaje energii, poprawia koncentrację, reguluje ciśnienie tętnicze, wzmacnia zęby i kości, buduje tkankę mięśniową. Regularne spożywanie produktów z dodatkiem mąki żytniej z pełnego przemiału podnosi odporność, wpływa na wytrzymałość organizmu, usuwa z niego metale ciężkie, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi. Polecamy Wam pyszne, pachnące, chrupiące pieczywo, każdego dnia w Smakoszyku. 

Pozostałe informacje:

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć