Ciekawostki

Zdrowa żywność – sposób na urozmaicenie jadłospisu
Każdy z nas chce być piękny i młody, ale mało kto pamięta, że zdrowie zaczyna się na talerzu. Urozmaicona dieta, w...

Wiosenne owoce i warzywa z Polski.
Współcześnie owoce i warzywa dostępne są przez cały rok, choć niektóre co prawda, aby trafić na nasz talerz,...

Tradycyjne ciasta wielkanocne
Kiedy ostatnie podrygi zimy już powoli za nami, a wiosna wyraźnie daje o sobie znać, wszyscy cieszą się z dłuższego...

Rodzaje jabłek
Jabłka, to owoce cieszące się ogromną popularnością, która wynika zapewne z ich słodko-kwaśnego smaku i bogatych...

Tamarynd - czym jest?
Tamaryndowiec to drzewo, które rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Wytwarza owoce w postaci jadalnych...

Sery - rodzaje
Ser to szeroko rozumiany wyrób mleczarski, który powstaje z mleka krowiego, owczego lub koziego, a w niektórych...

Jak rozgrzać się zimą?
Zima to czas, kiedy świat zwalnia — zwierzęta zapadają w sen zimowy, rośliny przechodzą w stan wegetacji, a ludzie...

Aby poprawić naszą odporność należy zadbać o dobry sen i wypoczynek
Czas jesienno-zimowy to okres wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębień. Zmęczony organizm jest bardziej podatny...

Jajko tworzy się przez 24 godziny?
Najmniejsze, ważące 0,25g pochodzi od kolibra hawańskiego, a największe nawet 2 kg od strusia afrykańskiego. Jak...

Prawdziwy miód się krystalizuje i nie zawiera w swoim składzie cukru białego
Naturalny, ekologiczny miód po dodaniu do zimnej wody nie rozpuści się jak cukier. Trzeba go dobrze wymieszać, żeby...

Zakwasy do zup!
Żur lub barszcz biały to tradycyjne dania, których nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. Chętnie sięgamy po nie,...

Dlaczego warto jeść kiszonki?
Każdy z nas wie doskonale, że nieodzownym elementem diety powinny być świeże warzywa oraz owoce.

Eko bio organic - co oznaczają poszczególne terminy?
Współcześnie coraz więcej osób zwraca baczną uwagę na to, co kładzie na swoim talerzu.

Szparagi zielone, fioletowe, białe ….. i dzikie!
O kolorze szparaga decyduje sposób jego uprawy? Białe szparagi są przysypywane ziemią podczas wzrostu lub przykrywane...

Mikroliście - zielone listki nie tylko na wiosnę…
Wykazują dużo wyższy poziom wartości odżywczych niż roślina dojrzała!

Zielone warzywa
należą do najzdrowszych z całej grupy warzyw, a zawarty w nich chlorofil barwi je na zielony kolor.

Kiełki - dlaczego warto je jeść?
Wystarczy jedna do czterech łyżeczek kiełków dziennie, aby dostarczyć ważnych dla organizmu witamin i mikroelementów.

Superfoods - czym jest superżywność?
Określenie superfoods po raz pierwszy zostało użyte przez Aarona Mossa w czasopiśmie „Nature Nutrition” z 1998 roku.

Szpinak - nie tylko źródłem żelaza!
Niedobór żelaza jest najczęściej występującym niedoborem w naszym organizmie na świecie. Jego dzienne zapotrzebowanie...

Kapusty – o kapuście słów kilka …
Kapusta to prawdziwie europejskie warzywo. Wzmianki o jej istnieniu odnotowano już w starożytnej Grecji.