Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł

Jajko tworzy się przez 24 godziny?

Jajko tworzy się przez 24 godziny? Najmniejsze, ważące 0,25g pochodzi od kolibra hawańskiego, a największe nawet 2 kg od strusia afrykańskiego. Jak interpretować oznaczenia jaj i jak wybrać najzdrowsze i najsmaczniejsze? Zobacz wpis na smakoszyk.pl

Kura podczas wysiadywania jaja, obraca je kilkadziesiąt razy w trakcie doby tak, aby żółtko nie dotykało boku skorupki. W ciągu roku jedna kura może znieść ponad 300 jaj. A to czy jajka są smaczne, w dużej mierze zależy od tego, czym karmione są nioski. Dlatego najsmaczniejsze są te znoszone przez kury korzystające z najbardziej zróżnicowanej diety. Jeżeli szukasz jajek o naprawdę dobrym smaku, wybieraj jajka oznaczone cyframi 0 lub 1. W naszym sklepie internetowym znajdziesz wyłącznie jajka od szczęśliwych kur, nie sprzedajemy tych z chowu klatkowego. Wszak dobre jajka zachowują dłużej świeżość, lepiej smakują i są po prostu zdrowsze! 

Co oznaczają cyfry umieszczone na skorupce?

Właściciele stad kur liczących ponad 50 sztuk mają obowiązek umieszczać na skorupkach sprzedawanych przez siebie jajek informacje dotyczące nie tylko daty przydatności do spożycia, ale także muszą określić sposób chowu kur. W marketach opakowania jaja są oznakowane w następujący sposób:

0 – to jajka ekologiczne, kury są karmione paszą ekologiczną, a dodatkowo skubią trawę, jedzą dżdżownice itp.;

1 – to chów na wolnym wybiegu, oznacza to, że kury przez cały dzień przebywają na świeżym powietrzu;

2 - chów ściółkowy – oznacza, że kury żyją cały czas w zamkniętym pomieszczeniu, ale mogą poruszać się względnie swobodnie po całym kurniku;

3 – chów klatkowy, najmniej przyjazny dla kur, które są umieszczane w ciasnych klatkach, w których spędzają całe życie. Jaja z chowu klatkowego są zdecydowanie najmniej polecane.

W ofercie sklepu SMAKOSZYK kupisz dobre jaja ekologiczne oraz z chowu ściółkowego i te znoszone na wolnym wybiegu.

Czy warto wybierać jaja ekologiczne?

Jajka z ekologicznego chowu to zupełnie inny smak niż jajka z chowu klatkowego. Różnica bierze się ze sposobu karmienia kur. Te korzystające z wolnego wybiegu jedzą nie tylko przetworzoną paszę, dostarczaną przez hodowcę, ale także mają szansę na uzupełnienie swojej diety o trawę i rozmaite robaczki. Ma to spory wpływ na smak jaj. Jeżeli więc szukasz jajek idealnych do jedzenia na miękko, na twardo lub w jajecznicy, koniecznie zwróć uwagę na to, skąd pochodzą.

Jajka od kur sztucznie karmionych nie są oczywiście mniej wartościowe, ale koneserzy mówią, że mają one zupełnie inny smak. Dodatkowo za wyborem jajek pochodzących z małej fermy przemawia to, w jaki sposób traktuje się kury. Te siedzące w małej klatce nie mają szansy na rozprostowanie skrzydeł, nigdy nie widziały trawy, a kury nioski traktowane są w sposób przedmiotowy. Na szczęście coraz więcej osób zwraca uwagę na to, czy kury trzymane są w klatce, czy też pochodzą z chowu ekologicznego.

Jak sprawdzić, czy jajka kurze są świeże?

Jajka zachowują świeżość przez około 28 dni od zniesienia ich przez kurę. Datę przydatności do spożycia znajdziesz na opakowaniu. Nie oznacza to, że jajka dzień po terminie nadają się tylko do wyrzucenia, jednak przed zjedzeniem lub dodaniem do potrawy należy dokładnie sprawdzić ich świeżość. Zepsute jajka mają bardzo charakterystyczny zapach, nie da się go z niczym pomylić. Jak rozpoznasz świeże jajko? Najłatwiej przekonasz się o tym po rozbiciu jaja. Jeżeli żółtko rozleje się po talerzu, a białko nie będzie już krystalicznie przejrzyste, masz podstawę sądzić, że jajko jest już niezbyt świeże.

Na to, jak długo jajko zachowuje świeżość ma wpływ także sposób przechowywania jajek. Najbezpieczniejsze jest trzymanie jajek w lodówce, jeżeli chcesz je przechowywać poza nią, to pamiętaj, że termin ich przechowywania skraca się do 14 dni, a temperatura powinna utrzymywać się w okolicach 14° C. Inaczej jajka mogą szybko się zepsuć. Warto pamiętać, że jajka nie lubią gwałtownych zmian temperatury, dlatego po wrzuceniu do gorącej wody mogą pękać, gotując jajka, wkładaj je do wody o temperaturze pokojowej.

Smaczne jajka kupione online

Oferta SMAKOSZYK to doskonałej jakości jajka - kupisz u nas ekologiczne jajka pochodzące od kur z chowu ściółkowego oraz z wolnego wybiegu. Oprócz tradycyjnych jaj, mamy także jajka, które pochodzą od kur zielononóżek, są to mniejsze jaja o nieco bardziej podłużnym kształcie, mające duże żółtka. Znawcy uważają, że mają one zupełnie inny smak. Poza tym są to jaja z chowu ekologicznego, ponieważ zielononóżek nie hoduje się w klatkach. Warto też zwrócić uwagę na to, że jajka te mają znacznie mniej cholesterolu, dzięki czemu nadają się do spożycia zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem i problemami sercowymi.

Dostępne w naszej ofercie jajka pochodzą ze sprawdzonych ferm. Kury hodowane przez naszych dostawców są traktowane w należyty sposób. Staramy się, aby jak najdłużej zachowały świeżość, dlatego dostarczamy je naszym klientom tuż po tym, jak tylko zostały zniesione. Zachowujemy również w dostawie ciąg chłodniczy.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć