Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
    Cukinia, odmiana dyni zwyczajnej, lekkostrawna, łagodna w smaku, odkwasza organizm, kwiaty cukinii są jadalne
    Cukinia należy do rodziny dyniowatych i  pozytywnie wpływa na trawienie
    Cukinia zawiera potas, żelazo i magnez idealna do leczo, makaronów i kasz

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany – 3,11g, błonnik – 1,1g, witamina C – 34,1mg, B6, A, kwas foliowy, potas – 456mg, fosfor - 93 mg, wapń, sód, magnez, cynk, żelazo

Kaloryczność

21 kcal / 100g

Indeks glikemiczny

15 niski

Opis produktu

To odmiana dyni zwyczajnej, zwana dynią szparagową  lub popularnie kabaczkiem. Może być żółta zielona, okrągła lub pasiasta. Zaletą tego warzywa jest fakt, że nie odkładają się w nim metale ciężkie. Dorasta nawet do ok. 40 cm, ale najsmaczniejsza jest młodsza o długości ok. 15-20cm.

Pochodzenie

Ojczyzną cukinii jest Meksyk i tereny w Ameryce Południowej.  W Polsce jest uprawiana od lat 70-tych i dotarła do nas z Włoch. Najwięcej warzywa uprawia się w Hiszpanii, Nowej Zelandii, Meksyku.

Właściwości i zastosowanie

Cukinia, niskokaloryczna, wykazuje niski indeks glikemiczny i polecana jest w diecie diabetyka. Odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na trawienie. Zawiera potas, żelazo i magnez. Pomaga przy wrzodach żołądka, wzmacnia krzepliwość krwi, wspomaga odchudzanie i obniża ciśnienie krwi. Witaminy A, C, B zawarte w kabaczku, poprawiają odporność, dbają o dobry wzrok, piękną skórę i płodność. Kukurbitacynę posiadają pestki z cukinii, działa ona na pasożyty i nadaje warzywom dyniowatym lekko gorzki smak. Dynia szparagowa może być spożywana na surowo, można ją upiec, ugotować i udusić. Wspaniale smakuje nadziewana lub w jednogarnkowym daniu francuskim – ratatouille. Można z niej zrobić placuszki oraz frytki. Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym również są jadalne. Towarzystwo czosnku, parmezanu, pomidorów podkreśla smak kabaczka. Najlepiej go przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.

Pozostałe informacje:

  • Dodatkowy opis: waga 1 szt. 240-470 g
  • Jednostka miary (nadrzędna): kg

Co zyskasz
stosując

  •  Luteina

    chroni siatkówkę oka i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej

  • Kwas foliowy

    reguluje cykl miesiączkowy, wpływa na płodność, zapobiega wadom układu nerwowego u płodu

  • Witamina C 

    Wzmacnia odporność i jest niezbędna w produkcji limfocytów – białych krwinek

  • Potas

    obniża ciśnienie krwi, utrzymuje prawidłowe napięcie mięśni

FAQ

Czy warto jeść cukinie

Cukinia, podobnie jak inne warzywa i owoce, jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera m.in. witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Co ciekawe, należy ona do roślin, które nie kumulują w sobie metali ciężkich i azotanów.

Czy cukinie można jeść na surowo?

Młoda cukinia doskonale smakuje także na surowo. Najlepiej zrobić z niej makaron, używając do tego temperówki do owoców lub obieraczki typu julienne. Smakuje wybornie z sosem ze świeżych pomidorów.

Czy małe dzieci mogą jeść cukinie?

Cukinia należy do warzyw lekkostrawnych, dlatego można podawać ją dzieciom już na wczesnym etapie rozszerzania diety. Najlepiej w postaci gotowanej lub duszonej na małej ilości tłuszczu.

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć