

Przyjmujemy zamówienia codziennie,
złożone do godz. 21:00, realizowane są następnego dnia roboczego
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Dla zamówień do 150 zł koszt dostawy wyniesie 15 zł
To odmiana dyni zwyczajnej, zwana dynią szparagową lub popularnie kabaczkiem. Może być żółta zielona, okrągła lub pasiasta. Zaletą tego warzywa jest fakt, że nie odkładają się w nim metale ciężkie. Dorasta nawet do ok. 40 cm, ale najsmaczniejsza jest młodsza o długości ok. 15-20cm.
Ojczyzną cukinii jest Meksyk i tereny w Ameryce Południowej. W Polsce jest uprawiana od lat 70-tych i dotarła do nas z Włoch. Najwięcej warzywa uprawia się w Hiszpanii, Nowej Zelandii, Meksyku.
Cukinia, niskokaloryczna, wykazuje niski indeks glikemiczny i polecana jest w diecie diabetyka. Odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na trawienie. Zawiera potas, żelazo i magnez. Pomaga przy wrzodach żołądka, wzmacnia krzepliwość krwi, wspomaga odchudzanie i obniża ciśnienie krwi. Witaminy A, C, B zawarte w kabaczku, poprawiają odporność, dbają o dobry wzrok, piękną skórę i płodność. Kukurbitacynę posiadają pestki z cukinii, działa ona na pasożyty i nadaje warzywom dyniowatym lekko gorzki smak. Dynia szparagowa może być spożywana na surowo, można ją upiec, ugotować i udusić. Wspaniale smakuje nadziewana lub w jednogarnkowym daniu francuskim – ratatouille. Można z niej zrobić placuszki oraz frytki. Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym również są jadalne. Towarzystwo czosnku, parmezanu, pomidorów podkreśla smak kabaczka. Najlepiej go przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
chroni siatkówkę oka i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej
reguluje cykl miesiączkowy, wpływa na płodność, zapobiega wadom układu nerwowego u płodu
Wzmacnia odporność i jest niezbędna w produkcji limfocytów – białych krwinek
obniża ciśnienie krwi, utrzymuje prawidłowe napięcie mięśni
Cukinia, podobnie jak inne warzywa i owoce, jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera m.in. witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Co ciekawe, należy ona do roślin, które nie kumulują w sobie metali ciężkich i azotanów.
Młoda cukinia doskonale smakuje także na surowo. Najlepiej zrobić z niej makaron, używając do tego temperówki do owoców lub obieraczki typu julienne. Smakuje wybornie z sosem ze świeżych pomidorów.
Cukinia należy do warzyw lekkostrawnych, dlatego można podawać ją dzieciom już na wczesnym etapie rozszerzania diety. Najlepiej w postaci gotowanej lub duszonej na małej ilości tłuszczu.