

Przyjmujemy zamówienia codziennie,
złożone do godz. 21:00, realizowane są następnego dnia roboczego
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Dla zamówień do 150 zł koszt dostawy wyniesie 15 zł
Cykoria jest rośliną zimową, sezon na jej spożycie przypada od listopada do kwietnia. Wyróżnia się cykorię sałatową, zieloną (białą) i czerwoną, cykorię korzeniową i cykorię podróżnik. Ta ostatnia wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym. Sałatowa charakteryzuje się dość mocno przylegającymi do siebie liśćmi. Korzeniowa jest bezkofeinowym zamiennikiem kawy, który powstaje z wysuszonego korzenia.
Roślina znana była już w starożytności, gdzie wykorzystywano ją w celu oczyszczenia organizmu. W XIX wieku Belgowie zaczęli ją uprawiać na swoich ziemiach. Dzisiaj uprawia się różne gatunki tej sałaty.
Cykoria jest niskokaloryczna i zawiera wiele witamin oraz minerałów. Obniża poziom cukru we krwi i cholesterol. Dzięki błonnikowi sprawdza się w dietach odchudzających. Leczy zaparcia i poprawia perystaltykę jelit. Działa moczopędnie, pomaga usuwać toksyny z organizmu. Stymuluje pracę wątroby, przez co ogólnie poprawia procesy trawienia. Pomaga leczyć bezsenność, stany zapalne skóry, trądzik i cellulit. Działa uspokajająco i pobudza łaknienie. Jest wykorzystywana do produkcji kawy bezkofeinowej, w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Można ją dusić i zapiekać. Doskonale nadaje się do spożywania na surowo w sałatkach, surówkach, przystawkach. Świetnie komponuje się z serami ( kozim, gorgonzolą, fetą, parmezanem), orzechami, rybami i dziczyzną. Goryczkowy posmak cykoria zawdzięcza m.in. laktucynie, która dodatkowo pobudza apetyt. Hodowana jest bez dostępu do światła dzięki czemu zawdzięcza swój wyjątkowy kolor i smak. Im mniejsza główka cykorii tym jest ona delikatniejsza i smaczniejsza. Świeżą cykorię można przetrzymywać w lodówce do pięciu dni.
wspomaga wzrok, pozwala na dłużej zachować opaleniznę, chroni przed rozwojem niektórych nowotworów
reguluje ciśnienie, hamuje rozwój nadciśnienia tętniczego
wspomaga układ odpornościowy organizmu, pozytywnie wpływa na stan skóry, uszczelnia naczynia krwionośne i działa antyoksydacyjnie