

Dynia piżmowa, pod inną nazwą Butternut ma kształt gruszki, jasną skórkę i nieduże gniazdo nasienne, dlatego przy jej oczyszczaniu nie stracimy dużo miąższu. Ma delikatny orzechowy smak. Waży od 1-3 kg. Istnieją dynie jadalne i niejadalne. Te pierwsze, to odmiany dyni zwyczajnej i dyni olbrzymiej. Drugie, ozdobne, ze względu na twardą skórę i miąższ nadają się doskonale do długiego przechowywania. Mogą zatem zdobić stół, balkony, czy ogrody długi czas.
Krajem z którego pochodzi dynia piżmowa jest Ameryka Środkowa. W większości krajów Afryki dynia jest jednym z najważniejszych warzyw.
Odmiana piżmowa jak pozostałe dyniowate jest niskokaloryczna. Zawiera:
Dynia piżmowa jest doskonała na zupę, frytki, na słono i na słodko. Do ciast, ciastek, placków. Godna polecenia jest dynia na sposób śródziemnomorski. Przepołowiony owoc należy upiec z pomidorami, czosnkiem, ziołami (rozmaryn, oregano, bazylia, tymianek), na koniec oprószyć parmezanem.
utrzymuje właściwy poziom ciśnienia we krwi, ogranicza ryzyko zawałów i chorób żył
jest budulcem kolagenu, odpowiadającego za gęstość, jędrność i elastyczność skóry, dzięki niemu komórki się odnawiają. 200g dyni piżmowej zawiera 50% dziennej dawki witaminy C
jak wszystkie karotenoidy jest silnym przeciwutleniaczem, może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze, zapobiega miażdżycy
/ za 200 g
/ kg
/ szt.
/ szt.
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ kg
/ szt.
/ szt.
/ szt.
/ szt