Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
  • BIO
    Jajka ekologiczne, od szczęśliwych kur z oznaczeniem "0"
    Jajka, różne rodzaje, ekologiczne, przepiórcze, zielononóżki

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany – 0,60g, białko – 12,5g, tłuszcze – 9,7g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3g), witaminy A,B,D,E,K, minerały

Kaloryczność

137 kcal / 100g

Indeks glikemiczny

niski

Okres przydatności do spożycia (liczony od daty produkcji)

W warunkach chłodniczych do 30 dni, w temperaturze pokojowej do 14 dni.

Opis produktu

Jajka ekologiczne pochodzą od kur z hodowli ekologicznej z cyfrą "0" na początku oznaczenia jajka. Wielkością i wyglądem nie odbiegają od zwykłych jajek. Mają delikatny, neutralny smak.

Pochodzenie

Pochodzą od szczęśliwych kur z wolnego wybiegu, które karmione są paszą ekologiczną bez antybiotyków, pestycydów i GMO. Mają zapewniony etyczny chów, co oznacza w praktyce, m.in. odpowiednią ilość miejsca w kurniku przypadającego na 1 kurę.

Właściwości i zastosowanie

Pod względem wartości odżywczych dostarczają więcej cennych składników z uwagi na fakt, że nie są karmione paszą przemysłową, a ekologicznym pożywieniem bez pestycydów i antybiotyków. Żółtko jaj ekologicznych ma ciemnożółty kolor co może świadczyć o obecności kukurydzy w paszy dla kur. Jajka bogate są w witaminę D,A,E,B zapewniając nam piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. W żółtku znajduje się luteina i beta-karoten, który chroni ludzki wzrok przed zwyrodnieniem plamki żółtej i szkodliwym promieniowaniem słonecznym. W jajku znajdują się również zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6. Poza tym jest też wiele składników mineralnych, m.in.: fosfor, wapń, potas, sód, magnez i miedź. Jajka zapewniają sytość co niewątpliwie pomaga w procesie odchudzania. Przyśpieszają metabolizm i usuwają toksyny. Wzmacniają kości i zęby. Są podstawowym składnikiem omletów, naleśników, kremów, ciast i deserów. Dodaje się je do sałatek, past i farszów. Występują w toście croque madame, kremie brûlée, bezach, majonezie, sosie holenderskim i wielu innych daniach. Polecamy świeże jajka w Smakoszyku!

Pozostałe informacje:

  • Jednostka miary (nadrzędna): cena za 10 sztuk

Co zyskasz
stosując

  •  Białko

    pełnowartościowe białko jaja jest budulcem dla mięśni i wspomaga ich prawidłowe funkcjonowanie

  • Witamina A

    wspomaga wzrok, pozwala na dłużej zachować opaleniznę, chroni przed rozwojem niektórych nowotworów

  • Witamina D

    odpowiedzialna za prawidłowe wchłanianie fosforu i wapnia, co pozwala utrzymać mocne kości i uchronić przed chorobami stawów, dba o dobre samopoczucie

  • Magnez

    odpowiada za poprawne działanie układu nerwowego i immunologicznego, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i chorób serca

Przepisy
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Trudność wykonania
Czas 20 min + 1h20 pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Aksamitny sernik z owocami
Aksamitny sernik z owocami
Trudność wykonania
Czas 45 min + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Krem z porów
Krem z porów
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 30 minut gotowania
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć