Kimchi to tradycyjna koreańska mieszanka kiszonych warzyw powstająca na bazie kapusty pekińskiej. Od pewnego czasu stało się popularne także w Polsce. Koreańczycy spożywają kimchi na co dzień w różnej postaci. Jest tak popularne, że na jego przechowywanie przeznaczają osobną lodówkę. W przygotowaniu tej fermentowanej lub kiszonej kapusty , podobnie jak kiedyś u nas, biorą udział całe rodziny. Dzieje się to w ramach ściśle określonego rytuału zwanego kimjang. Gotowe danie tradycyjnie, przechowywane jest w ogromnych, ceramicznych naczyniach. Aby uchronić kimchi przed przymrozkami, zakopuje się je w ziemi. Wiedza, technika koreańskiego rytuału jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dzieci i młodzież uczą się jej również w szkołach. W 2013 roku kimchi zostało wpisane na światową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Jest to potrawa dość ostra, ponieważ dodaje się do niej m.in. paprykę chili, rzepę i rzodkiewki. Jeżeli chcesz spróbować jak smakuje kimchi sklep Smakoszyk ma dla Ciebie kilka interesujących propozycji.