Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł

Kiszonki

Kiszone warzywa przez wieki stanowiły nieodłączny element kuchni w wielu krajach. 

Metoda fermentacji warzyw i owoców jest znana i praktykowana od wielu pokoleń. Dawniej kiszono głównie kapustę i spożywano ją w dużych ilościach, zwłaszcza w biednych, wiejskich domach. Dodawano do gotowanych ziemniaków lub grochu. Wykorzystywano do tego czasem na dwa metry wysoką, beczkę dębową. Dlatego w kiszeniu uczestniczyły całe rodziny, sąsiedzi i przyjaciele. W Polsce to tradycja. Współcześnie kiszonki, ze względu na swoje dobroczynne działanie, coraz częściej zaliczane są do kategorii superżywności. Sam proces służy konserwacji produktów poprzez fermentacje mlekową. Umożliwia to spożywanie warzyw po sezonie. W ofercie sklepu Smakoszyk znalazły się klasyczne polskie kiszone specjały, czyli kapusta i ogórki, ale także kiszona marchewka, rzodkiewka i buraczki oraz coraz popularniejsze kimchi.

  • Premium
  • surprise Do zestawów
Cena 17,00 zł
  • Premium
  • surprise Do zestawów
  • vegan Vegańskie
Cena 21,00 zł

Metoda fermentacji warzyw i owoców jest znana i praktykowana od wielu pokoleń. Dawniej kiszono głównie kapustę i spożywano ją w dużych ilościach, zwłaszcza w biednych, wiejskich domach. Dodawano do gotowanych ziemniaków lub grochu. Wykorzystywano do tego czasem na dwa metry wysoką, beczkę dębową. Dlatego w kiszeniu uczestniczyły całe rodziny, sąsiedzi i przyjaciele.  Kiszenie w Polsce to tradycja. Sam proces służy konserwacji produktów poprzez fermentacje mlekową. Umożliwia to spożywanie warzyw po sezonie. Kiszone zawierają więcej witamin niż surowe i są lepiej przyswajane przez organizm. Podczas tego procesu z cukrów zawartych w warzywach powstaje kwas mlekowy, który m.in. hamuje proces gnicia, ale ma też dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. 

Dlaczego warto jeść nasze kiszonki?

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania warzyw i owoców. Dzięki procesowi fermentacji bakterie beztlenowe nadają kiszonym produktom specyficznego smaku. Podczas tego procesu z cukrów zawartych w warzywach powstaje kwas mlekowy, który m.in. hamuje proces gnicia. W ten sposób zwiększa się też przyswajalność wielu składników odżywczych. Kiszonki wpływają na układ pokarmowy, poprawiają trawienie oraz wspomagają perystaltykę jelit. Na układ odpornościowy, pomagają w walce z infekcjami, działają na mikroflorę jelitową. Na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Dodatkowo przeciwdziałają starzeniu się skóry, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, zwiększają przyswajalność wapnia i żelaza, obniżają poziom cholesterolu i regulują wchłanianie cukru we krwi.

Kiszonki wpływają na:

- układ pokarmowy, poprawiając trawienie, wspomagając perystaltykę jelit,

- układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami, działając na mikroflorę jelitową,

- układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie mózgu,

- przeciwdziałają starzeniu się skóry,

- zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory,

- zwiększają przyswajalność wapnia i  żelaza,

- obniżają poziom cholesterolu,

- regulują wchłanianie cukru we krwi.

Najwięcej korzyści przynoszą kiszonki zjadane na surowo. W kuchni polskiej bardzo często łączymy kiszonki z innymi warzywami, np. w surówkach. Ogórki kiszone są głównym składnikiem zupy ogórkowej, a kiszona kapusta, kapuśniaku, łazanek, czy farszu na pierogi.

Idealny barszcz czerwony można przygotować z kiszonych buraków lub zakwasu buraczanego. Do produkcji kiszonek potrzebna jest woda, czosnek, koper, chrzan, liść laurowy, pieprz w kulkach, ziele angielskie lub gorczyca. Wykorzystuje się również liść czarnej porzeczki lub wiśni. Żeby przyśpieszyć sam proces kiszenia można dodać kilka łyżek soku spod kiszonych warzyw z poprzedniego razu. Naczynie musi być ceramiczne, kamionkowe lub szklane. W smakoszyku polecamy również kimchi – tradycyjne danie kuchni koreańskiej podawane jako przystawka. Składa się z kiszonych lub fermentowanych warzyw i jest niskokaloryczne.

Kiszone specjały dla każdego

W kategorii kiszonki sklep Smakoszyk oferuje duży wybór kiszonych warzyw. To prawdziwa gratka dla poszukiwaczy nowych smaków. Jeżeli do tej pory próbowałeś jedynie kiszonej kapusty i ogórków, to koniecznie sprawdź nasze kiszonki takie jak kiszony kalafior, rzodkiewka, marchewka czy patison.W kuchni kiszony kalafior możemy wykorzystać do zupy lub sałatki. Pomidor kiszony możemy podać solo, na przekąskę lub przystawkę. Możemy również przygotować z niego zupę lub sałatkę z mozzarellą i bazylią. Czosnek nadaje się do mięs i past, a kiszona papryka na kanapkę. Polecamy i zachęcamy do smakowania nowych kiszonek.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć