Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
  • BIO
  • Nowość
  • surprise Do zestawów
    Olej z orzecha włoskiego, do stosowania na zimno

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany - 0 g, błonnik - 0 g, białko - 0 g, sól - 0 g, tłuszcz - 91,2g ( w tym kwasy nasycone - 9,2g, kwasy nienasycone - 17g, kwasy wielonienasycone - 65g)

Kaloryczność

824 kcal / 100 ml

Indeks glikemiczny

15 niski

Okres przydatności do spożycia (liczony od daty produkcji)

12 miesięcy

Opis produktu

Olej z orzecha włoskiego, olej tłoczony tradycyjną metodą na zimno. Produkt ma jasną barwę, oryginalny karmelowo-orzechowy smak oraz niepowtarzalny aromat. Produkt przeznaczony jest do stosowania na zimno. Powinno się go przechowywać w temperaturze 5-10 stopni C, w ciemnym miejscu. Po otwarciu butelki cenny płyn należy spożyć w przeciągu 2-3 miesięcy. 

Składniki

Olej z orzecha włoskiego 100%

Właściwości i zastosowanie

Olej z orzecha włoskiego wyróżnia się niezwykłym aromatem, cudownym orzechowym smakiem z lekką karmelową nutą oraz wieloma wartościami odżywczymi. Głównie zawiera wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, niezwykle ważne w walce z miażdżycą, wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Poza tym olej ten jest źródłem karotenoidów, które są istotnymi składnikami uczestniczącymi w procesach widzenia. Prawidłowa ich ilość w organizmie, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Olej z orzecha działa odmładzająco, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, głównie dzięki obecności witaminy E w jego składzie. Dodatkowo witamina B występująca w oleju zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia nastrój, stan włosów, skóry i paznokci.  W kuchni używa się orzechowego oleju do dań na zimno, sosów, sałatek, pieczywa, ale też do naleśników, ciast, racuchów, deserów. Nadaje wyrazistego smaku potrawom kuchni włoskiej, francuskiej i orientalnej. Polecamy ten wyjątkowy olej dla zdrowia i smaku!

Pozostałe informacje:

Co zyskasz
stosując

  • Witamina E

    silny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki, które są przyczyną stanów zapalnych i stresu w naszym organizmie

  • Kwasy Omega-6

    obniżają poziom cholesterolu, pozytywnie wpływają na układ krążenia, wątrobę i nerki

  • Fitosterole

    obniżają poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krążenia

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć