Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
  • BIO
  • Premium
  • surprise Do zestawów
    Olej z pestek dyni, wyrafinowany, niezwykły smak i aromat

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany - 0 g, błonnik - 0 g, białko - 0 g, sól - 0 g, tłuszcz - 99g ( w tym kwasy nasycone - 17g, kwasy nienasycone - 4g, kwasy wielonienasycone - 48g)

Kaloryczność

896 kcal / 100 ml

Indeks glikemiczny

10 niski

Okres przydatności do spożycia (liczony od daty produkcji)

10 miesięcy

Opis produktu

Olej z pestek dyni, olej tłoczony z polskiej pestki w jednej ze styryjskich olejarni. Pestki dyni pochodzą z certyfikowanych gospodarstw rodzinnych znajdujących się na lubelszczyźnie. Produkt ma ciemnozieloną barwę i oryginalny smak. Jest jednym z najciemniejszych olejów przez zawartość barwników chlorofilowych (zielonych). Produkt przeznaczony jest do stosowania na zimno. Powinno się go przechowywać w temperaturze 5-10 stopni C, w ciemnym miejscu. Po otwarciu butelki cenny płyn należy spożyć w przeciągu 2-3 miesięcy. Może wytrącić się naturalny osad.

Składniki

Olej z pestek dyni 100%

Właściwości i zastosowanie

Olej z pestek dyni wyróżnia się nie tylko ciemną barwą, oryginalnym smakiem, ale również wieloma wartościami odżywczymi. Głównie zawiera wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, niezwykle ważne w walce z miażdżycą, wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Poza tym olej ten jest źródłem karotenoidów, które są istotnymi składnikami uczestniczącymi w procesach widzenia. Prawidłowa ich ilość w organizmie, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Olej z pestek dyni zapobiega fotooksydacyjnym uszkodzeniom skóry, działa odmładzająco, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Stosowany jest w walce z pasożytami, przy odrobaczaniu dzieci i dorosłych, polepsza samopoczucie, wpływa na sprawne funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, działa na schorzenia prostaty i układu moczowego. W kuchni używa się oleju dyniowego do dań na zimno, sosów, sałatek, pieczywa, ale też do sernika i lodów waniliowych. Polecamy smaczny olej z delikatną orzechową nutą.

Pozostałe informacje:

Co zyskasz
stosując

  • Witamina E

    silny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki, które są przyczyną stanów zapalnych i stresu w naszym organizmie

  • Kwasy Omega-6

    obniżają poziom cholesterolu, pozytywnie wpływają na układ krążenia, wątrobę i nerki

  • Witamina D

    bierze udział w przemianie materii, wspomaga odporność, działa korzystnie na mięśnie i układ mięśniowy

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć