Koszyk

Olej kokosowy od pewnego czasu cieszy się dość dużą popularnością i często jest traktowany jako dobra alternatywa dla tradycyjnie używanych olejów. W przeciwieństwie do oleju słonecznikowego czy rzepakowego jest on dostępny w postaci stałej. W sklepach można dostać olej kokosowy w dwóch wersjach: rafinowanej i nierafinowanej, nasza oferta to olej kokosowy nierafinowany, mający większą ilość wartościowych składników odżywczych.

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy ekologiczny pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia miąższu kokosa. W temperaturze poniżej 25° C przyjmuje postać białej stałej masy, która upłynnia się pod wpływem wyższej temperatury.Należy do grupy olei nieschnących, czyli takich które zawierają mniej niż 20% NNKT. Olej kokosowy odznacza się zjawiskowym smakiem i zapachem. To połączenie kwasów tłuszczowych, witamin B,C,E, kwasu foliowego i minerałów, m.in.: żelaza, wapnia i magnezu. Wspomaga walkę z chorobami typu Alzheimer, Parkinson czy padaczką. Wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne, poprawia koncentrację i samopoczucie. Szybko zaspokaja głód, zmniejsza apetyt, pomaga spalić kalorie.

Jak korzystać z oleju kokosowego?

Olej kokosowy nierafinowany sprawdzi się doskonale w kuchni. Z racji wysokiego punktu dymienia, wynoszącego 178°C, nadaje się świetnie do gotowania, smażenia i pieczenia. Można dodawać go także bezpośrednio do koktajli, smoothie, kawy czy surówek i owsianki. Co ciekawe olej kokosowy przyda się także w łazience. Z powodzeniem zastąpi balsam nawilżający, nadając skórze miękkość i przyjemny zapach. Można także używać go jako odżywki do włosów, a także do płukania jamy ustnej, co pomaga w stanach zapalnych dziąseł i zapobiega próchnicy.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć