Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
  • surprise Do zestawów
    Oliwa z oliwek, tłoczona na zimno, zawiera witaminę E, zakupy internetowe
    Oliwa z oliwek, smaczna, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany - 0 g, błonnik - 0 g, białko - 0 g, sól - 0 g, tłuszcze - 91,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone -12,8 g, jednonienasycone - 70,5 g - wielonienasycone - 8,3 g)

Kaloryczność

824 kcal / 100ml

Okres przydatności do spożycia (liczony od daty produkcji)

24 miesiące

Opis produktu

Oliwa z oliwek, pochodzi z 300 letnich drzew oliwnych odmiany Koroneiki. Łagodna w smaku o kwasowości 0,3%. Rozpiętość parametrów kwasowości wynosi od 0,2% - 2%. Im niższy wskaźnik, tym wyższa wartość produktu. Koroneiki uznawana jest w Grecji za królową oliw. Owoce drzewa oliwnego są dość małe, delikatne w smaku, bez goryczki. Oliwa ma jasny żółto-zielonkawy kolor. Powinno się ją przechowywać w suchym i nienasłonecznionym miejscu oraz zużyć w ciągu 3 miesięcy.

Składniki

Oliwa z oliwek 100%, pochodzenie surowca: Grecja

Właściwości i zastosowanie

Oliwa z oliwek to źródło witamin A,E,D i K. Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe i polifenole. Zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia się, obniża poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą. Pomaga przy zaparciach, astmie, alergiach, kamicy żółciowej. Wykorzystuje się ją w kosmetologii. Może służyć do masażu, maseczki, dodana do kąpieli nawilży i wygładzi skórę. W kuchni jest znakomitym dodatkiem do sałatek, ryb, majonezu, duszonych warzyw. Nadaje się do samodzielnego użycia, np. do dressingu, pasty, ale też do smażenia. 

Pozostałe informacje:

  • Jednostka miary (nadrzędna): szt.

Co zyskasz
stosując

  • Witamina K

    bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, działa przeciwkrwotocznie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych

  • Kwas oleinowy

    wspiera serce i układ krążenia, poprawia gojenie się ran, tworzy błony komórkowe i tkankę tłuszczową w organizmie

  • Witamina E

    silny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki, które są przyczyną stanów zapalnych i stresu w naszym organizmie

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć