

Orzech laskowy to owoc leszczyny. Dojrzewa od połowy sierpnia do połowy października. Występuje wiele gatunków tego orzecha na świecie. Orzech blanszowany jest pozbawiony skórki.
Obecnie występuje w Europie, Azji mniejszej, ale także w USA. Jest znany od czasów starożytnych, a w Europie pojawił się już w średniowieczu.
Ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i produkcji nalewek. Jest bogaty w witaminę E, witaminę płodności i młodości. Witaminy z grupy B, które m.in. koją nerwy, potas, który obniża ciśnienie krwi, a także w wapń i fosfor, minerały odpowiadające za mocne kości i zęby. Ponadto orzechy laskowe to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają utrzymać doskonałą wagę ciała i skutecznie walczą ze zbędnymi kilogramami. Wraz z błonnikiem obniżają poziom "złego" cholesterolu, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy. W kuchni orzechy dobrze komponują się w daniach na słodko i na słono. Mogą być dodatkiem do sałatek, białego mięsa lub makaronu. Można je wykorzystać do deserów, ciast, kremów, past, lodów. Polecamy!
wpływa korzystnie na układ nerwowy i poprawia samopoczucie
reguluje procesy trawienne, pomaga oczyścić organizm z toksyn
zwana witaminą młodości jest przeciwutleniaczem wspomaga leczenie miażdżycy i chorób serca, wzmacnia naczynia krwionośne
/ cena za 200g
/ kg
/ za 200g
/ kg
/ za 200g
/ kg
/ za 500g
/ kg
/ za 500g
/ kg
/ za 200g
/ kg