Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
  • Nowość
    Orzech laskowy łuskany, idealny do wypieków
    Orzech laskowy, bogaty w witaminy E, B oraz potas

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany - 16,70g, (w tym cukry - 4,3g), tłuszcze - 61g, białko - 15g , błonnik - 10g, wapń, magnez, żelazo, potas, witaminy E,B

Kaloryczność

628 kcal / 100g

Indeks glikemiczny

15 niski

Opis produktu

Orzech laskowy to owoc leszczyny. Dojrzewa od połowy sierpnia do połowy października. Występuje wiele gatunków tego orzecha na świecie. Orzech blanszowany jest pozbawiony skórki.

Pochodzenie

Obecnie występuje w Europie, Azji mniejszej, ale także w USA. Jest znany od czasów starożytnych, a w Europie pojawił się już w średniowieczu. 

Właściwości i zastosowanie

Ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i produkcji nalewek. Jest bogaty w witaminę E, witaminę płodności i młodości. Witaminy z grupy B, które m.in. koją nerwy, potas, który obniża ciśnienie krwi, a także w wapń i fosfor, minerały odpowiadające za mocne kości i zęby. Ponadto orzechy laskowe to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają utrzymać doskonałą wagę ciała i skutecznie walczą ze zbędnymi kilogramami. Wraz z błonnikiem obniżają poziom "złego" cholesterolu, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy. W kuchni orzechy dobrze komponują się w daniach na słodko i na słono. Mogą być dodatkiem do sałatek, białego mięsa lub makaronu. Można je wykorzystać do deserów, ciast, kremów, past, lodów. Polecamy!

Pozostałe informacje:

  • Dodatkowy opis: 55,00zł cena za kg
  • Jednostka miary (nadrzędna): za 200g

Co zyskasz
stosując

  • Witamina B

    wpływa korzystnie na układ nerwowy i poprawia samopoczucie

  • Błonnik

    reguluje procesy trawienne, pomaga oczyścić organizm z toksyn

  • Witamina E

    zwana witaminą młodości jest przeciwutleniaczem wspomaga leczenie miażdżycy i chorób serca, wzmacnia naczynia krwionośne

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć