- Do zestawów

Owoce i warzywa powinny stanowić najważniejszy element diety każdego człowieka. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości lecznicze. Warto zadbać o to, aby jak najczęściej sięgać po owoce ekologiczne. Owoce BIO są gwarancją upraw bez pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych. Dzięki temu można je bezpiecznie zjadać ze skórką, nie martwiąc się, że znajdziemy w niej resztki chemicznych środków ochrony roślin. Dzisiejsze normy żywienia zalecają dla osób zdrowych spożywanie owoców w proporcji ¼ do ¾ porcji warzyw. Co oznacza spożycie jednej porcji owoców na trzy porcje warzyw. Powodem zalecanej dawki jest ograniczenie cukru prostego, fruktozy, zawartego w owocach. Nie należy zatem jeść owoców późnym popołudniem i wieczorem kiedy nasz organizm nie potrzebuje już dużej dawki energii i spowalnia swój metabolizm. Zachęca się do ich jedzenia zwłaszcza rano, do południa kiedy potrzebujemy się rozruszać i energia pochodząca z owoców zostaje dobrze zużyta.
W naszym sklepie można znaleźć różnorodne owoce. Bogate w smaku, soczyste, słodkie, dojrzałe zaspokoją każde gusta. Te prosto z sadu, nasze, rodzime i te z południowych plantacji. Świeże owoce są skarbnicą witamin, błonnika, czyli włókna pokarmowego i potasu, który jest niezbędny do pracy serca. Często zjadamy je w danym momencie kiedy brakuje nam witamin i minerałów. I tak głównym źródłem witaminy C, oprócz cytrusów będą porzeczki, maliny, truskawki, agrest, czarne jagody. Większe ilości beta-karotenu zawierają morele, a minerałów: rabarbar, jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, winogrona. Dla zachowania wartości odżywczych owoców, należy pamiętać aby je dobrze umyć, a nie moczyć w wodzie, ponieważ wówczas tracą witaminę C. Poza tym aby ją zachować powinno rozdrabniać się owoce tuż przed spożyciem, a do ich krojenia używać narzędzi ze stali nierdzewnej. Gotować krótko, unikać dostępu światła i ciepła do pokrojonych i obranych owoców. Tak przygotowane korzystniej wpłyną na nasze zdrowie!
Istnieje też podział pod względem ich sezonowości albo wartości odżywczych.
Według ostatniego kryterium, podobnie zresztą jak warzywa, dzielimy je na owoce:
- zielone, np.: awokado, kiwi
- żółto-pomarańczowe, np.: banany, mango, melon, ananasy, cytrusy
- czerwone, np.: wiśnie, truskawki, maliny, czereśnie, granaty, czerwone grapefruity, arbuzy
- białe, np.: winogrona, jabłka, gruszki
- fioletowe, np.: borówki, jeżyny, czarne porzeczki, aronia, śliwki, czarne i czerwone winogrona
W posiłku owoce można łączyć z chudym twarożkiem, płatkami zbożowymi, jogurtem co spowalnia wzrost poziomu glukozy we krwi. Najlepiej jednak jeść owoce bez towarzystwa. Dobrze smakują na słono i na słodko. Są wyśmienitym dodatkiem do deserów, ciast, mięs i serów.
Owoce z sadu możesz kupić także online. W naszym sklepie ze zdrową żywnością oferujemy owoce ekologiczne pochodzące ze sprawdzonych upraw od lokalnych rolników oraz z ekologicznych plantacji. Oprócz owoców sezonowych polecamy również cytrusy, owoce jagodowe oraz południowe egzotyki. Wszystkie owoce BIO znajdujące się w naszym sklepie są pieczołowicie wybierane, dzięki czemu możesz cieszyć się ich najwyższą jakością.
Owoce z sadu pakujemy starannie w ekologiczne kartony oraz torby, dzięki temu docierają do Ciebie w idealnym stanie. Nasze owoce ekologiczne to prawdziwa żywność bez chemii, którą możesz podawać bez obaw nawet małym dzieciom. Uprawiane organicznie jabłka, gruszki i pozostałe owoce mają wyrazisty smak, aromat oraz bogactwo minerałów i witamin. Możesz cieszyć się nimi przez cały rok.