

Polecamy dużą grupę owoców jagodowych w naszym sklepie: malin, jeżyn, borówek, truskawek, porzeczek. Owoce te zaliczane są do tzw. superfoods, czyli żywności o szczególnie dużej zawartości składników odżywczych. Kojarzone ze słońcem, smakiem dzieciństwa, zapachem lata, zawierają między innymi antocyjany, które pozytywnie wpływają na pracę serca. Regularnie jedzone owoce jagodowe zwalczają wolne rodniki, zmniejszają stres oksydacyjny, regulują gospodarkę węglowodanową i korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Niezwykłe wartości zawarte w owocach jagodowych zwiększyły ich popularność. Przeliczono, że w ciągu roku zjadamy około 5 kg tych owoców.
Owoce jagodowe są skarbnicą wartości odżywczych. Bogate w przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki. Poprawiają wygląd skóry i przeciwdziałają jej starzeniu. Wykazują działanie przeciwwirusowe i zwiększające odporność organizmu. Zmniejszają stężenie glukozy we krwi. Dzięki błonnikowi zmniejszają uczucie głodu i wspomagają układ trawienny. Działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Obniżają poziom szkodliwego cholesterolu przez co wspomagają układ krążenia. Posiadają mnóstwo witamin, minerałów w większości są niskokaloryczne.
Owoce jagodowe to np. agrest, malina, truskawka, poziomki, porzeczki, winogrona.
Nasza oferta to owoce jagodowe pochodzące ze sprawdzonych plantacji. Wolne od pestycydów i innych chemicznych zanieczyszczeń, świeże owoce jagodowe będą doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Możesz je wrzucić do porannej owsianki, dodać do koktajlu, albo jeść bez dodatków jako pyszną przekąskę. Bogactwo kolorów i różnorodny smak owoców jagodowych, pozwala na komponowanie atrakcyjnych i aromatycznych potraw. Nie może ich zabraknąć w torcie pavlovej, bezowej słodkości z kremem z mascarpone i dużą ilością truskawek lub malin. Grillowanym serze z żurawinowym sosem. Pierogach z borówkami i śmietaną. Nadają się do mrożenia nie tracąc przy tym swoich właściwości.