Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
  • Chwilowo niedostępne
    Ser owczy Pecorino, znakomity na deskę serów, w towarzystwie dobrego wina
    Ser Pecorino, produkowany z pasteryzowanego mleka owczego
    Ser owczy Pecorino z pistacjami świetnie komponuje się ze świeżą, ziołową oliwą

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany - 25,5g, (w tym cukry - 1,7g), białko - 24,2g, tłuszcz - 24,6g, (w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 10,2g), sól - 6,2g

Kaloryczność

420 kcal / 100g

Okres przydatności do spożycia (liczony od daty produkcji)

3 miesiące

Opis produktu

Ser owczy Pecorino należy do tradycyjnych serów włoskich. Ma dość ostry, wyrazisty smak. W różnych regionach Włoch może mieć różną konsystencję i aromat. Pecorino z pistacjami pochodzi z Sycylii. Należy go przechowywać w temperaturze od 4 do 8 stopni C.

Składniki

Mleko owcze pasteryzowane, pistacje, podpuszczka, kultury bakterii fermentacji mleka

Właściwości i zastosowanie

Sery z mleka owczego są źródłem białka, wapnia, potasu, cynku, fosforu, witaminy A, B, E. Zawierają również kwasy tłuszczowe nienasycone omega 3, które odgrywają ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, ryzyka rozwoju nowotworów i wspomagają redukcję masy ciała. Ponadto wzmacniają kości i zęby, wspierają odchudzanie, są łatwiej trawione niż ser krowi. Ser pecorino zawiera również dużo mniej laktozy niż ten z mleka krowiego. Nadaje się na deskę serową, do zapiekanek makaronowych, w towarzystwie świeżego chleba. Dobrze komponuje się z czerwonym winem o kwiatowym bukiecie, gruszką, orzechami włoskimi i miodem w deserze. Smacznego!

Pozostałe informacje:

  • Jednostka miary (nadrzędna): szt.

Co zyskasz
stosując

  • Kwas linolowy

    kwas tłuszczowy nienasycony omega - 3, obniża poziom cholesterolu we krwi, redukuje masę ciała, jak również obniża ryzyko rozwoju nowotworów

  • Witamina A

    wpływa na proces widzenia, wspomaga odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran, dba o skórę, wlosy i paznokcie

  • Cynk

    jest pierwiastkiem ważnym dla skóry, włosów i paznokci, przyspiesza gojenie się ran, pomaga leczyć trądzik

Przepisy
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Trudność wykonania
Czas 20 min + 1h20 pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Aksamitny sernik z owocami
Aksamitny sernik z owocami
Trudność wykonania
Czas 45 min + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Krem z porów
Krem z porów
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 30 minut gotowania
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć