Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
  • BIO
  • Nowość
  • surprise Do zestawów
    Pietruszka, pół świeża, zbierana i przetwarzana ręcznie
    Pietruszka, zbierana ręcznie, suszona, z zachowaniem 30% wilgotności
    Ziółka, intensywny aromat ziół zamknięty w słoiku
    Zestaw ziół pół-świeżych, o wyjątkowym, intensywnym  aromacie

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany - 11,3 g (w tym cukry - 0,2 g), tłuszcze - 5,4 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 0,9 g), białko - 9 g, błonnik - 6,6 g, sól - 12,1 g

Kaloryczność

143 kcal / 100 g

Indeks glikemiczny

5 niski

Opis produktu

Pół - świeże zioła zamknięte w słoiku, dzięki wyjątkowej technice pół - odwodnienia pozostają na długo świeże i intensywne w smaku. Zbierane i przetwarzane ręcznie, bez konserwantów i barwników, w ekologicznym, włoskim gospodarstwie. Należy je przechowywać w chłodnym, suchym miejscu do 12 miesięcy, a po otwarciu, w lodówce zgodnie z datą przydatności, aby jak najdłużej zachowały swój oryginalny zapach.

Składniki

Pietruszka (90%), sól, oliwa z oliwek, kwas cytrynowy

Właściwości i zastosowanie

Właściwości pół świeżej pietruszki zielonej są podobne jak świeżej natki, choć wartości odżywcze poszczególnych witamin i minerałów suszonej wersji warzywa są nieco wyższe. Pietruszka zielona to przede wszystkim bogactwo witaminy C, potasu, żelaza, magnezu i beta-karotenu. Jedna łyżka stołowa naci zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C. Podnosi odporność, zapobiega chorobom zwyrodnieniowym stawów. Dobrze działa na układ moczowy. Chroni przed infekcjami, jest moczopędna, wspomaga filtrację nerek. Doskonale wpływa  na stan skóry i dba o wzrok. Zapobiega anemii, niweluje wzdęcia, poprawia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn. Zabija nieprzyjemny zapach z ust. W kuchni to królowa dań rybnych i owoców morza. Wykorzystuje się ją do grzybów, sosów, koktajli, mięs i zup. Jest niezastąpiona w rosole, daniach z krewetek i małż. Można z niej przygotować pyszne i zdrowe pesto oraz hummus. Jeśli ktoś nie przepada za kolendrą, polecamy w zamian garść natki pietruszki. Zielona pietruszka wraz z innymi ziołami tworzy wyjątkowe kompozycje, np. w mieszance mix mare - z miętą i majerankiem. Wykorzystuje się ją w kuchni europejskiej, arabskiej, azjatyckiej i wielu innych. Jest bardzo popularna na całym świecie. Polecamy, warto spróbować nową odsłonę ziół, pół- świeżych.

Pozostałe informacje:

Co zyskasz
stosując

  • Żelazo

    dobrze wchłaniane ze względu na obecność witaminy C w liściach pietruszki zapobiega anemii

  • Potas

    wspomaga prawidłową pracę serca, wpływa korzystnie na układ nerwowy i serce, reguluje ciśnienie krwi

  • Antyoksydanty

    wpływają pozytywnie na wzrok, skórę, włosy, paznokcie

Przepisy
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Trudność wykonania
Czas 20 min + 1h20 pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Aksamitny sernik z owocami
Aksamitny sernik z owocami
Trudność wykonania
Czas 45 min + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Krem z porów
Krem z porów
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 30 minut gotowania
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć