Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
Aksamitny sernik z owocami
Porcja dla
8 -12 osób
Czas przygotowania
45 min + 60 minut pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:

Aksamitny sernik z owocami

Sernik był słodkim przysmakiem już w starożytności! Obecnie istnieje ponad 1000 przepisów na sernik na całym świecie! Jest tak popularnym i lubianym ciastem, że ma swoje święto. 30 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. W różnych krajach przygotowywany jest na wiele sposobów i z różnych rodzajów sera. Nasza propozycja to aksamitny sernik z sezonowymi owocami. Rozkosz dla podniebienia!

Sposób przygotowania

Przede wszystkim udany sernik wymaga, aby wszystkie składniki na ciasto były przygotowane wcześniej i nabrały temperatury pokojowej za wyjątkiem słodkiej śmietanki. Białka oddzielone od żółtek również do momentu ubijania piany powinny znaleźć się w lodówce. Ubijamy je ze szczyptą soli. Twaróg przed dodaniem do masła trzeba dobrze odsączyć.

  1. Ciasteczka zmiel razem z rozpuszczonym masłem. Powinny mieć konsystencję piasku.
  2. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj najpierw masłem, a następnie wyklej je papierem z zapasem około 10 cm od brzegów foremki (24 cm). Sernik jak urośnie podczas pieczenia to jest szansa, że nie popęka i nie wyleje się z tortownicy podczas obróbki cieplnej.
  3. Wyłóż ciastkami spód formy, uklep i włóż do lodówki na pół godziny.
  4. Masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj powoli twaróg, ciągle mieszając.
  5. Osobno utrzyj żółtka z cukrem do białości.
  6. Ubite żółtka powoli dodawaj do masy serowej krótko miksując.
  7. Następnie dodaj kaszę manną, budyń i cukier waniliowy i znowu krótko zmiksuj całość.
  8. Osobno ubij schłodzoną śmietankę kremówkę i osobno pianę z białek.
  9. Obie piany dodaj do masy serowej i delikatnie szpatułką wymieszaj ciasto, aby składniki się połączyły.
  10. Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez 1 godzinę.

Jeśli podczas przygotowywania ciasta zauważysz, że jest ono zbyt luźne możesz dodać więcej kaszy manny. Jeśli sernik tego wymaga możesz go przetrzymać dłużej w piekarniku, do kwadransa. Upieczony sernik studź w piecu przy uchylonych drzwiczkach. Na koniec już wystudzone ciasto możesz obsypać cukrem pudrem lub udekorować świeżymi, sezonowymi owocami. Pychotka!

Składniki

Ciasto:

Spód z ciasteczek:

  • ciastka pełnoziarniste - 225g
  • masło - 75g

Inne przepisy

  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem

Piernik z jabłkiem

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć