
Porcja dla
8 -12 osób
Czas przygotowania
45 min + 60 minut pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Aksamitny sernik z owocami
Sernik był słodkim przysmakiem już w starożytności! Obecnie istnieje ponad 1000 przepisów na sernik na całym świecie! Jest tak popularnym i lubianym ciastem, że ma swoje święto.
30 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika.
W różnych krajach przygotowywany jest na wiele sposobów i z różnych rodzajów sera. Nasza propozycja to aksamitny sernik z sezonowymi owocami.
Rozkosz dla podniebienia!
Sposób przygotowania
Przede wszystkim udany sernik wymaga, aby wszystkie składniki na ciasto były przygotowane wcześniej i nabrały temperatury pokojowej za wyjątkiem słodkiej śmietanki. Białka oddzielone od żółtek również do momentu ubijania piany powinny znaleźć się w lodówce. Ubijamy je ze szczyptą soli. Twaróg przed dodaniem do masła trzeba dobrze odsączyć.
- Ciasteczka zmiel razem z rozpuszczonym masłem. Powinny mieć konsystencję piasku.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj najpierw masłem, a następnie wyklej je papierem z zapasem około 10 cm od brzegów foremki (24 cm). Sernik jak urośnie podczas pieczenia to jest szansa, że nie popęka i nie wyleje się z tortownicy podczas obróbki cieplnej.
- Wyłóż ciastkami spód formy, uklep i włóż do lodówki na pół godziny.
- Masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj powoli twaróg, ciągle mieszając.
- Osobno utrzyj żółtka z cukrem do białości.
- Ubite żółtka powoli dodawaj do masy serowej krótko miksując.
- Następnie dodaj kaszę manną, budyń i cukier waniliowy i znowu krótko zmiksuj całość.
- Osobno ubij schłodzoną śmietankę kremówkę i osobno pianę z białek.
- Obie piany dodaj do masy serowej i delikatnie szpatułką wymieszaj ciasto, aby składniki się połączyły.
- Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez 1 godzinę.
Jeśli podczas przygotowywania ciasta zauważysz, że jest ono zbyt luźne możesz dodać więcej kaszy manny. Jeśli sernik tego wymaga możesz go przetrzymać dłużej w piekarniku, do kwadransa. Upieczony sernik studź w piecu przy uchylonych drzwiczkach. Na koniec już wystudzone ciasto możesz obsypać cukrem pudrem lub udekorować świeżymi, sezonowymi owocami. Pychotka!
Składniki
Ciasto:
- twaróg - 1kg
- masło - 200g
- kasza manna - 4-5 łyżek
- duże jajka – 8 szt.
- śmietanka 30% lub 36% schłodzona – 3/4 szklanki
- cukier – 350g
- cukier waniliowy 1 saszetka – 16g
- budyń śmietankowy lub waniliowy – 1 saszetka
- sól - szczypta do ubicia piany
- malina - garść
- truskawka - garść
- borówka - garść
Spód z ciasteczek:
- ciastka pełnoziarniste - 225g
- masło - 75g