
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
50 min
Trudność wykonania
Udostępnij:
Babka cytrynowa
Tradycja wypiekania babki wielkanocnej pochodzi już z ok. XV w. Ciasto wypiekano w Wielki Piątek z dużej ilości jaj. Przepis na babkę znały tylko kobiety i tylko one mogły być obecne podczas jej pieczenia. Mawiano wówczas, że jeśli mężczyzna pojawi się w pobliżu pieca, babka na pewno opadnie.
Polecamy, prostą, ale niezwykle smaczną, wilgotną, babkę cytrynową na Święta Wielkiej Nocy.
Sposób przygotowania
Ważną rzeczą w przepisie na udaną babkę jest dopilnowanie, aby wszystkie składniki na ciasto były przygotowane wcześniej i nabrały temperatury pokojowej.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
- Masło miksuj długo z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy i dodawaj do niej po jednym jajku ciągle mieszając.
- Cały czas miksując dodawaj powoli suche składniki.
- Na koniec połącz ciasto z sokiem i skórką z cytryny. Warto dodać parę kropel aromatu cytrynowego dla wzmocnienia smaku i zapachu.
- Formę możesz wyłożyć papierem do pieczenia, ale lepszy kształt babki uzyskasz smarując foremkę odrobiną tłuszczu i posypując kaszą manną.
- Przełóż ciasto do formy.
- Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez ok. 50 minut.
Można sprawdzić czy babka się już upiekła, wkładając suchy patyczek delikatnie do ciasta. Jeśli zostanie na nim ciasto, to znaczy że trzeba je piec nieco dłużej. Po upieczeniu, babkę należy zostawić w piekarniku przez około pół godziny przy uchylonych drzwiach. Składniki na lukier trzeba ze sobą dobrze wymieszać, na białą masę. Wystudzone ciasto można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Składniki
Ciasto:
- cytryna skórka i sok - 1-2 sztuki
- masło lub margaryna - 250g
- mąka tortowa - 340g
- jajka – 4 szt.
- cukier - 250g
- proszek do pieczenia – 1 i 1/2 łyżeczki
- aromat cytrynowy – opcjonalnie
Lukier:
- cytryna - 1 łyżka soku
- cukier puder - 1 szklanka.
- gorąca woda – 1-2 łyżki