
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
30 min + 90 min pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Beza Pavlova
Ten wyjątkowo urodziwy i smaczny deser powstał na cześć znanej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Został wymyślony w latach trzydziestych podczas jej pobytu, w australijskim miasteczku Perth.
Anna poprosiła tamtejszego szefa kuchni hotelu, w którym się zatrzymała, o coś lekkiego. A ów kucharz przygotował bezę z kremem i owocami.
Sposób przygotowania
Ważnym składnikiem bezy jest piana z białek, ubita na sztywno. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową przed ubijaniem.
- Oddziel białka od żółtek
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Ubijaj pianę z białek, dodając powoli niewielkie ilości cukru i sok z cytryny.
- Piana musi być doskonale ubita i błyszcząca.
- Przygotuj papier do pieczenia.
- Nastaw piekarnik na 100° C.
- Na papierze utwórz kopiec z piany o średnicy ok.20cm.
- Piecz bezę ok.1,5h. Po upieczeniu wyłącz piekarnik pozostawiając w nim bezę aż całkiem ostygnie. Najlepiej na całą noc!.
- Do wysokiego naczynia wlej śmietankę, serek mascarpone i cukier.
- Krem zacznij ubijać powoli, stopniowo zwiększając obroty, żeby nie pochlapać całej kuchni.
- Nie musisz ubijać kremu długo, żeby się nie zważył.
- Na wysuszoną bezę ułóż warstwę kremu i udekoruj deser owocami.
Jest również inna metoda pieczenia bezy. Zaczyna się ją piec przez 7-10 minut w 150° C, a następnie zmniejsza się temperaturę do 100° C i piecze przez kolejne 100 - 110 minut. Pychota!
Składniki
Beza
- jajka- 4szt.
- sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
- cukier – 200g
- sól - szczypta do ubicia piany
- malina - garść
- truskawka - garść
- borówka - garść
Krem:
- słodka śmietana schłodzona 30% lub 36% - 400g
- serek mascarpone schłodzony - 300g
- cukier puder - 3 łyżki