Koszyk
Beza Pavlova
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
30 min + 90 min pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:

Beza Pavlova

Ten wyjątkowo urodziwy i smaczny deser powstał na cześć znanej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Został wymyślony w latach trzydziestych podczas jej pobytu, w australijskim miasteczku Perth. Anna poprosiła tamtejszego szefa kuchni hotelu, w którym się zatrzymała, o coś lekkiego. A ów kucharz przygotował bezę z kremem i owocami.

Sposób przygotowania

Ważnym składnikiem bezy jest piana z białek, ubita na sztywno. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową przed ubijaniem.

  1. Oddziel białka od żółtek
  2. Wyciśnij sok z cytryny.
  3. Ubijaj pianę z białek, dodając powoli niewielkie ilości cukru i sok z cytryny.
  4. Piana musi być doskonale ubita i błyszcząca.
  5. Przygotuj papier do pieczenia.
  6. Nastaw piekarnik na 100° C.
  7. Na papierze utwórz kopiec z piany o średnicy ok.20cm.
  8. Piecz bezę ok.1,5h. Po upieczeniu wyłącz piekarnik pozostawiając w nim bezę aż całkiem ostygnie. Najlepiej na całą noc!.
  9. Do wysokiego naczynia wlej śmietankę, serek mascarpone i cukier.
  10. Krem zacznij ubijać powoli, stopniowo zwiększając obroty, żeby nie pochlapać całej kuchni.
  11. Nie musisz ubijać kremu długo, żeby się nie zważył.
  12. Na wysuszoną bezę ułóż warstwę kremu i udekoruj deser owocami.

Jest również inna metoda pieczenia bezy. Zaczyna się ją piec przez 7-10 minut w 150° C, a następnie zmniejsza się temperaturę do 100° C i piecze przez kolejne 100 - 110 minut. Pychota!

Składniki

Beza

Krem:

  • słodka śmietana schłodzona 30% lub 36% - 400g
  • serek mascarpone schłodzony - 300g
  • cukier puder - 3 łyżki

Inne przepisy

  • Przepis
Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Trudność wykonania
Czas 45 min + 20 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe

Pączusie serowe

Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć