
Porcja dla
8 -12 osób
Czas przygotowania
35 minut + 15 minut pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Migdałowe półksiężyce to idealne ciasteczka świąteczne. Można je przygotować z migdałami lub orzechami. Żeby zaoszczędzić czas przedświąteczny warto je przygotować wcześniej i upieczone schować do pudełka. Niech czekają do świąt! Choć ich smak i aromat wart grzechu!
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ten prosty przepis zacznij od posiekania miękkiego masła.
- Zmiksuj masło z cukrem pudrem i aromatem.
- Przesiej mąkę.
- Dodaj zmielone migdały lub orzechy.
- Zagnieć ciasto i podziel na dwie części.
- Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinkę.
- Z ciasta zrób niewielkie kulki, potem wałeczki, a następnie kształtne, cieńsze na końcach półksiężyce.
- Nastaw piekarnik na 175°C i piecz przez ok. 15 minut.
- Po wyciągnięciu i ostygnięciu wypieki posyp cukrem pudrem.
Zamiast migdałów możesz użyć zmielonych orzechów laskowych.
Ciasteczka są idealne nie tylko na święta! Mogą być drobnym upominkiem lub poczęstunkiem na imprezie sylwestrowej!
Składniki
Ciasto:
- migdały blanszowane - 150-200g
- mąka - 500g
- cukier puder – 150g
- aromat waniliowy lub migdałowy – łyżeczka
- masło miękkie – 380g