Koszyk
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Porcja dla
8 -12 osób
Czas przygotowania
35 minut + 15 minut pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:

Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Migdałowe półksiężyce to idealne ciasteczka świąteczne. Można je przygotować z migdałami lub orzechami. Żeby zaoszczędzić czas przedświąteczny warto je przygotować wcześniej i upieczone schować do pudełka. Niech czekają do świąt! Choć ich smak i aromat wart grzechu!

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Ten prosty przepis zacznij od posiekania miękkiego masła.
  2. Zmiksuj masło z cukrem pudrem i aromatem.
  3. Przesiej mąkę.
  4. Dodaj zmielone migdały lub orzechy.
  5. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części.
  6. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinkę.
  7. Z ciasta zrób niewielkie kulki, potem wałeczki, a następnie kształtne, cieńsze na końcach półksiężyce.
  8. Nastaw piekarnik na 175°C i piecz przez ok. 15 minut.
  9. Po wyciągnięciu i ostygnięciu wypieki posyp cukrem pudrem.

Zamiast migdałów możesz użyć zmielonych orzechów laskowych.

Ciasteczka są idealne nie tylko na święta! Mogą być drobnym upominkiem lub poczęstunkiem na imprezie sylwestrowej!

Składniki

Ciasto:

Inne przepisy

  • Przepis
Beza Pavlova

Beza Pavlova

Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Trudność wykonania
Czas 45 min + 20 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć