Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
20 min + 1h20 pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu, przeciągu i chłodu. Wymaga czasu i cierpliwości. Mąka użyta do ciasta powinna być typu 500, a po upieczeniu ciasta powinno się je zostawić w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia, przez około pół godziny. Proponujemy szybszą wersję ciasta drożdżowego z użyciem drożdży suchych, a nie świeżych.

Sposób przygotowania

Składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zdecydujesz się na kruszonkę to po wymieszaniu składników włóż ją na godzinę do lodówki.

  1. Chcesz posypać ciasto kruszonką, proponujemy zacząć od jej przygotowania.
  2. Składniki na kruszonkę wymieszaj, powinny mieć konsystencję wilgotnego piasku. Możesz uformować z nich kulkę i włożyć ją do lodówki na ok. godzinę.
  3. Ciasto drożdżowe zacznij od rozpuszczenia masła (możesz to zrobić w mikrofalówce) i jego wystudzenia .
  4. Do masła dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Następnie wbij jajka i mieszaj, aż zacznie się pienić.
  6. Stopniowo dodawaj mąkę podczas ubijania.
  7. Dodaj cukier waniliowy, sodę i drożdże.
  8. Na końcu wlej mleko i wymieszaj ciasto.
  9. Wysmaruj boki blachy masłem lub margaryną. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
  10. Ciasto wylej na blachę.
  11. Ze śliwek wyciągnij pestki i każdą przekrój na ćwiartki.
  12. Ułóż owoce skórką do ciasta.
  13. Na koniec posyp ciasto kruszonką.
  14. Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez ok. 1h20 minut, aż do suchego patyczka.

 Wystudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Pychota!

Składniki

Ciasto:

  • śliwki - 1kg  
  • masło z lodówki- 90g
  • mąka pszenna - 200g
  • duże jajka – 3 szt.
  • mleko – 60ml
  • cukier ok.1/2 szklanki – 90g
  • cukier waniliowy 1 saszetka – 16g
  • soda oczyszczona – szczypta
  • suche drożdże - 1 opakowanie
  • cukier puder - 40g

Kruszonka:

  • mąka - 200g
  • cukier  - 100g
  • masło - 120g

Inne przepisy

  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem

Piernik z jabłkiem

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć