
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
20 min + 1h20 pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu, przeciągu i chłodu. Wymaga czasu i cierpliwości. Mąka użyta do ciasta powinna być typu 500, a po upieczeniu ciasta powinno się je zostawić w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia, przez około pół godziny. Proponujemy szybszą wersję ciasta drożdżowego z użyciem drożdży suchych, a nie świeżych.
Sposób przygotowania
Składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zdecydujesz się na kruszonkę to po wymieszaniu składników włóż ją na godzinę do lodówki.
- Chcesz posypać ciasto kruszonką, proponujemy zacząć od jej przygotowania.
- Składniki na kruszonkę wymieszaj, powinny mieć konsystencję wilgotnego piasku. Możesz uformować z nich kulkę i włożyć ją do lodówki na ok. godzinę.
- Ciasto drożdżowe zacznij od rozpuszczenia masła (możesz to zrobić w mikrofalówce) i jego wystudzenia .
- Do masła dodaj cukier i miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie wbij jajka i mieszaj, aż zacznie się pienić.
- Stopniowo dodawaj mąkę podczas ubijania.
- Dodaj cukier waniliowy, sodę i drożdże.
- Na końcu wlej mleko i wymieszaj ciasto.
- Wysmaruj boki blachy masłem lub margaryną. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
- Ciasto wylej na blachę.
- Ze śliwek wyciągnij pestki i każdą przekrój na ćwiartki.
- Ułóż owoce skórką do ciasta.
- Na koniec posyp ciasto kruszonką.
- Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez ok. 1h20 minut, aż do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Pychota!
Składniki
Ciasto:
- śliwki - 1kg
- masło z lodówki- 90g
- mąka pszenna - 200g
- duże jajka – 3 szt.
- mleko – 60ml
- cukier ok.1/2 szklanki – 90g
- cukier waniliowy 1 saszetka – 16g
- soda oczyszczona – szczypta
- suche drożdże - 1 opakowanie
- cukier puder - 40g
Kruszonka:
- mąka - 200g
- cukier - 100g
- masło - 120g