Koszyk
Ciasto marchewkowe z orzechami
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
20 minut + 55 minut pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:

Ciasto marchewkowe z orzechami

Czas na ciasto marchewkowe. Można je zrobić z masą budyniową, powidłami, kremem z serka mascarpone, polewą karmelową lub polewą z wykorzystaniem soku marchewkowego i budyniu. Można również dodać do ciasta różne rodzaje orzechów, np. migdały, laskowe, włoskie, suszoną żurawinę, rodzynki lub daktyle. Marchewkę w sezonie zbiera się od sierpnia, aż do października. Warto jest więc wykorzystać jej walory na początku jesieni!

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Można też do ciasta dodać starte jabłko.

  1. Zacznij od obrania i starcia na małych oczach marchewki. Powinna oddać soki.
  2. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. Jajka utrzyj z cukrami na gładką masę.
  4. Powoli wlewaj olej ciągle miksując.
  5. Następnie dodaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
  6. Dorzuć cynamonu i przyprawy do piernika.
  7. Na końcu wsyp dobrze odciśniętą marchewkę i orzechy. Całość dobrze wymieszaj łyżką.
  8. Ciasto powinno być gęste. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
  9. Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez ok. 55 minut.

Pomarańczowo-brązowe ciasto jest wilgotne, puszyste i smaczne. Idealne do popołudniowej kawy! 

Składniki

Ciasto:

Inne przepisy

  • Przepis
Beza Pavlova

Beza Pavlova

Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Trudność wykonania
Czas 45 min + 20 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć