
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
20 minut + 55 minut pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Ciasto marchewkowe z orzechami
Czas na ciasto marchewkowe. Można je zrobić z masą budyniową, powidłami, kremem z serka mascarpone, polewą karmelową lub polewą z wykorzystaniem soku marchewkowego i budyniu. Można również dodać do ciasta różne rodzaje orzechów, np. migdały, laskowe, włoskie, suszoną żurawinę, rodzynki lub daktyle. Marchewkę w sezonie zbiera się od sierpnia, aż do października. Warto jest więc wykorzystać jej walory na początku jesieni!
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Można też do ciasta dodać starte jabłko.
- Zacznij od obrania i starcia na małych oczach marchewki. Powinna oddać soki.
- Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
- Jajka utrzyj z cukrami na gładką masę.
- Powoli wlewaj olej ciągle miksując.
- Następnie dodaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
- Dorzuć cynamonu i przyprawy do piernika.
- Na końcu wsyp dobrze odciśniętą marchewkę i orzechy. Całość dobrze wymieszaj łyżką.
- Ciasto powinno być gęste. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
- Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez ok. 55 minut.
Pomarańczowo-brązowe ciasto jest wilgotne, puszyste i smaczne. Idealne do popołudniowej kawy!
Składniki
Ciasto:
- marchewka - 3-4 sztuki 1 5 szklanki startej marchewki
- olej rzepakowy - 1 szklanka
- mąki - 1 5 szklanki
- duże jajka – 4 szt.
- orzechy włoskie – 1 szklanka
- cukier – 1 szklanka
- cukier waniliowy – 1łyżka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
- sól - szczypta