Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
Ciasto półkruche z rabarbarem
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
30 min + 45 min pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:

Ciasto półkruche z rabarbarem

Rabarbar! Sezon na pyszne, długie, czerwono-zielone łodygi przypada w Polsce od połowy kwietnia do końca czerwca. Zdecydowanie za krótko! Ciasto z rabarbarem ma wiele odsłon. Może być drożdżowe, ucierane, z kruszonką, budyniem. Z dodatkiem prażonych migdałów lub innych owoców. Polecamy sprawdzony przepis na półkruche z rabarbarem pod pierzynką z kruszonki i mielonymi migdałami.

Sposób przygotowania

Masło i śmietanę możesz użyć do ciasta bezpośrednio wyciągnięte z lodówki. Kruszonkę po wymieszaniu składników możesz opcjonalnie włożyć na godzinę do lodówki.

  1. Jeśli decydujesz się na włożenie kruszonki do lodówki, proponujemy zacząć ciasto od jej przygotowania.
  2. Składniki na kruszonkę wymieszaj, powinny mieć konsystencję wilgotnego piasku. Możesz uformować z nich kulkę i włożyć ją do lodówki na ok. godzinę.
  3. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  4. Pokrój masło na kawałki i dodaj do mąki, rozetrzyj tak, by powstał lepki piasek.
  5. Osobno utrzyj jajka z cukrami na puszystą masę.
  6. Jajeczną masę połącz z mąką i masłem.
  7. Dodaj śmietanę i wymieszaj całość szpatułką.
  8. Ciasto powinno mieć plastyczną, kulista formę.
  9. Wysmaruj boki blachy masłem lub margaryną. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
  10. Ciasto umieść na blasze i ponakłuwaj widelcem.
  11. Rabarbar pokrój w kostkę. Możesz go obtoczyć cukrem dla przytłumienia kwaskowego smaku rabarbaru i obsypać  mąką, żeby rabarbar nie opadł na dno ciasta.
  12. Na koniec pokrusz kruszonkę na wierzchu ciasta.
  13. Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez ok. 45 minut.

 Wystudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Palce lizać!

Składniki

Ciasto:

  • rabarbar - 1kg  
  • masło z lodówki- 150g
  • mąka pszenna - 500g
  • duże jajka – 2 szt.  
  • śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki
  • cukier 1 szklanka – 220g
  • cukier waniliowy 1 saszetka – 16g
  • proszek do pieczenia – 2 5 łyżeczki
  • sól - szczypta

Kruszonka:

  • mąka - 150g
  • cukier  - 70g
  • masło - 100g
  • mielone migdały – 50g lub orzechy włoskie

Inne przepisy

  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem

Piernik z jabłkiem

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć