
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
30 min + 45 min pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Ciasto półkruche z rabarbarem
Rabarbar! Sezon na pyszne, długie, czerwono-zielone łodygi przypada w Polsce od połowy kwietnia do końca czerwca. Zdecydowanie za krótko! Ciasto z rabarbarem ma wiele odsłon. Może być drożdżowe, ucierane, z kruszonką, budyniem. Z dodatkiem prażonych migdałów lub innych owoców. Polecamy sprawdzony przepis na półkruche z rabarbarem pod pierzynką z kruszonki i mielonymi migdałami.
Sposób przygotowania
Masło i śmietanę możesz użyć do ciasta bezpośrednio wyciągnięte z lodówki. Kruszonkę po wymieszaniu składników możesz opcjonalnie włożyć na godzinę do lodówki.
- Jeśli decydujesz się na włożenie kruszonki do lodówki, proponujemy zacząć ciasto od jej przygotowania.
- Składniki na kruszonkę wymieszaj, powinny mieć konsystencję wilgotnego piasku. Możesz uformować z nich kulkę i włożyć ją do lodówki na ok. godzinę.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Pokrój masło na kawałki i dodaj do mąki, rozetrzyj tak, by powstał lepki piasek.
- Osobno utrzyj jajka z cukrami na puszystą masę.
- Jajeczną masę połącz z mąką i masłem.
- Dodaj śmietanę i wymieszaj całość szpatułką.
- Ciasto powinno mieć plastyczną, kulista formę.
- Wysmaruj boki blachy masłem lub margaryną. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
- Ciasto umieść na blasze i ponakłuwaj widelcem.
- Rabarbar pokrój w kostkę. Możesz go obtoczyć cukrem dla przytłumienia kwaskowego smaku rabarbaru i obsypać mąką, żeby rabarbar nie opadł na dno ciasta.
- Na koniec pokrusz kruszonkę na wierzchu ciasta.
- Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez ok. 45 minut.
Wystudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Palce lizać!
Składniki
Ciasto:
- rabarbar - 1kg
- masło z lodówki- 150g
- mąka pszenna - 500g
- duże jajka – 2 szt.
- śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki
- cukier 1 szklanka – 220g
- cukier waniliowy 1 saszetka – 16g
- proszek do pieczenia – 2 5 łyżeczki
- sól - szczypta
Kruszonka:
- mąka - 150g
- cukier - 70g
- masło - 100g
- mielone migdały – 50g lub orzechy włoskie