
Porcja dla
2-3 osób
Czas przygotowania
10 min
Trudność wykonania
Udostępnij:
Cukinia grillowana
Pyszna grillowana, wegetariańska przekąska. Bardzo prosta, pięć składników i krótki czas przygotowania. Można w ten sam sposób przygotować inne warzywa, np. paprykę, bataty, bakłażana, marchewkę.
Sposób przygotowania
Przed pieczeniem cukinię należy dobrze umyć i zamarynować. W marynacie, w lodówce powinna poleżeć około 2 - 3 godzin. Do marynaty można dodać ocet balsamiczny.
- Przygotuj cukinię. Następnie pokrój ją na plastry.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę z oliwek, listki tymianku, cytrynę oraz plastry cukinii.
- Tak przygotowane warzywo włóż na 2-3 godziny do lodówki.
- Zamarynowaną cukinię ułóż na grillu i piecz aż zmięknie.
Możesz w ten sam sposób przygotować inne warzywa i podać je w towarzystwie grillowanego mięsa lub zjeść same z sosem jogurtowo-czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym.
Składniki
- cukinie - 2-3 sztuki
- oliwa z oliwek - kilka łyżek
- czosnek - 2-3 ząbki
- tymianek - 3 gałązki
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku