Koszyk
Flaczki z boczniaków
Porcja dla
2 - 4 osób
Czas przygotowania
25 minut + ok.45 minut gotowanie
Trudność wykonania
Udostępnij:

Flaczki z boczniaków

Nie tylko flaczki mięsne mają swoich zwolenników. Warto spróbować flaczków z boczniaka. Ta wersja spodoba się zwłaszcza wegetarianom.

Sposób przygotowania

Flaczki z boczniaków swoją konsystencję uzyskują dzięki złocistej zasmażce, którą dodajemy na koniec gotowania zupy. 

  1. Umyj boczniaki, osusz je i pokrój w paseczki.
  2. Obierz, pokrój i zeszklij w osobnym naczyniu cebulę.
  3. Dodaj do niej wyciśnięty czosnek.
  4. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach.
  5. Wrzuć na gorącą oliwę i duś pod przykryciem.
  6. Dodaj pokrojone grzyby, zalej wszystko bulionem .
  7. Dopraw danie przyprawami i gotuj, aż składniki zmiękną.
  8. Następnie dorzuć do zupy przysmażoną cebulkę z czosnkiem.
  9. Na patelni przygotuj zasmażkę (mąka + tłuszcz) i stopniowo ją dodawaj do flaczków razem z koncentratem pomidorowym.
  10. Dobrze wymieszaj całość, chwilkę podgotuj i na koniec posyp natką pietruszki.

Te flaczki wybornie smakują i są wspaniałą alternatywą, tradycyjnej, mięsnej wersji tego dania.

Składniki

Inne przepisy

  • Przepis
Beza Pavlova

Beza Pavlova

Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Trudność wykonania
Czas 45 min + 20 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć