Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
Flaczki z boczniaków
Porcja dla
2 - 4 osób
Czas przygotowania
25 minut + ok.45 minut gotowanie
Trudność wykonania
Udostępnij:

Flaczki z boczniaków

Nie tylko flaczki mięsne mają swoich zwolenników. Warto spróbować flaczków z boczniaka. Ta wersja spodoba się zwłaszcza wegetarianom.

Sposób przygotowania

Flaczki z boczniaków swoją konsystencję uzyskują dzięki złocistej zasmażce, którą dodajemy na koniec gotowania zupy. 

  1. Umyj boczniaki, osusz je i pokrój w paseczki.
  2. Obierz, pokrój i zeszklij w osobnym naczyniu cebulę.
  3. Dodaj do niej wyciśnięty czosnek.
  4. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach.
  5. Wrzuć na gorącą oliwę i duś pod przykryciem.
  6. Dodaj pokrojone grzyby, zalej wszystko bulionem .
  7. Dopraw danie przyprawami i gotuj, aż składniki zmiękną.
  8. Następnie dorzuć do zupy przysmażoną cebulkę z czosnkiem.
  9. Na patelni przygotuj zasmażkę (mąka + tłuszcz) i stopniowo ją dodawaj do flaczków razem z koncentratem pomidorowym.
  10. Dobrze wymieszaj całość, chwilkę podgotuj i na koniec posyp natką pietruszki.

Te flaczki wybornie smakują i są wspaniałą alternatywą, tradycyjnej, mięsnej wersji tego dania.

Składniki

Inne przepisy

  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem

Piernik z jabłkiem

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć