
Porcja dla
2 - 4 osób
Czas przygotowania
25 minut + ok.45 minut gotowanie
Trudność wykonania
Udostępnij:
Flaczki z boczniaków
Nie tylko flaczki mięsne mają swoich zwolenników. Warto spróbować flaczków z boczniaka. Ta wersja spodoba się zwłaszcza wegetarianom.
Sposób przygotowania
Flaczki z boczniaków swoją konsystencję uzyskują dzięki złocistej zasmażce, którą dodajemy na koniec gotowania zupy.
- Umyj boczniaki, osusz je i pokrój w paseczki.
- Obierz, pokrój i zeszklij w osobnym naczyniu cebulę.
- Dodaj do niej wyciśnięty czosnek.
- Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach.
- Wrzuć na gorącą oliwę i duś pod przykryciem.
- Dodaj pokrojone grzyby, zalej wszystko bulionem .
- Dopraw danie przyprawami i gotuj, aż składniki zmiękną.
- Następnie dorzuć do zupy przysmażoną cebulkę z czosnkiem.
- Na patelni przygotuj zasmażkę (mąka + tłuszcz) i stopniowo ją dodawaj do flaczków razem z koncentratem pomidorowym.
- Dobrze wymieszaj całość, chwilkę podgotuj i na koniec posyp natką pietruszki.
Te flaczki wybornie smakują i są wspaniałą alternatywą, tradycyjnej, mięsnej wersji tego dania.
Składniki
- boczniaki - 1/2 kg
- marchew - 1 sztuka
- cebula żółta - 1 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- czosnek - 1-2 ząbki
- natka pietruszki - do posypania
- oliwa z oliwek - 3 - 4 łyżki
- bulion - 1/2l
- mąka - około 1-2 łyżek do zasmażki
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej majeranku słodkiej i ostrej papryki lubczyku - do przyprawienia