
Porcja dla
1 - 2 osób
Czas przygotowania
20 minut
Trudność wykonania
Udostępnij:
Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem
Pieczarka portobello ma duży, ciemny kapelusz przez co dobrze pochłania i zachowuje aromat. Można ją nadziewać warzywami, kaszą, mięsem i serem.
Sposób przygotowania
Pieczarki przed wypełnieniem farszem należy umyć, osuszyć, wyciąć nóżki i delikatnie posolić od strony blaszek. Następnie przez krótką chwilę grillować, aby puściły wodę. Posiekane nóżki grzybowe można usmażyć razem z nadzieniem szpinakowym.
- Na patelni podgrzej oliwę z oliwek, wrzuć dobrze umyty szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj sól i pieprz do smaku, opcjonalnie gałkę muszkatołową. Nie sól za dużo, ponieważ ser też jest słony.
- Wypełnij pieczarki szpinakiem.
- Posyp je świeżo startym parmezanem.
- Grilluj, aż ser się rozpuści.
- Przed podaniem posyp tymiankiem. Grzyby lubią tymianek.
Pieczarki, w razie niepogody, możesz wypełnić farszem i zapiec w piekarniku na 200°C przez około 20 minut.
Składniki
- parmezan – 50g
- pieczarka portobello - 4 kapelusze
- szpinak – 200g
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa z oliwek – 1-2 łyżki
- tymianek - 2 gałązki
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa opcjonalnie