
Porcja dla
2 - 4 osób
Czas przygotowania
20 minut + 30 minut gotowania
Trudność wykonania
Udostępnij:
Krem z porów
Por, niedocenione warzywo z rodziny cebulowatych. Już w starożytnym Rzymie uważano, że por jest lekiem na wiele dolegliwości. Część zielona jest twardsza niż biała i ostrzejsza w smaku. Można ją wykorzystać do przygotowania bulionu warzywnego. Z części białej, zwłaszcza w sezonie, najlepiej smakuje aksamitny, wyrazisty krem!
Sposób przygotowania
Krem porowy swoją konsystencję uzyskuje dzięki śmietance lub mleku. My proponujemy przyprażone lub naturalne płatki owsiane, zwyczajne bądź górskie
- Umyj warzywa, obierz je i pokrój w kostkę.
- Obierz i pokrój również w kostkę cebulę.
- Pory, białe części pokrój w krążki.
- Pokrojone pory i cebulkę podsmaż ostrożnie na maśle.
- Zalej je bulionem.
- Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i płatki, jeśli wybrałaś (eś) tą metodę zagęszczenia zupy .
- Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Możesz dodać jeszcze bulionu lub wody, jeśli uważasz, że krem będzie za gęsty.
- Kiedy wszystkie warzywa się ugotują, możesz zupę doprawić i dodać śmietankę, jeśli wolisz ten sposób zagęszczenia kremu.
- Czas zblendować zupę na krem.
Krem możesz udekorować świeżo siekanym koperkiem, szczypiorkiem bądź natką pietruszki. Dobrze się komponuje z grzankami z czerstwego chleba i czosnkiem.
Składniki
- por - 3 sztuki średniej wielkości
- marchew - 1 sztuka
- cebula żółta - 1 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- ziemniaki - 3 sztuki
- bulion warzywny - 1l
- płatki owsiane - około 50g
- mleko lub śmietana 30% - około 1/2 szklanki
- masło - 1 łyżka
- sól pieprz gałka muszkatołowa - do przyprawienia