Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
Krem z porów
Porcja dla
2 - 4 osób
Czas przygotowania
20 minut + 30 minut gotowania
Trudność wykonania
Udostępnij:

Krem z porów

Por, niedocenione warzywo z rodziny cebulowatych. Już w starożytnym Rzymie uważano, że por jest lekiem na wiele dolegliwości. Część zielona jest twardsza niż biała i ostrzejsza w smaku. Można ją wykorzystać do przygotowania bulionu warzywnego. Z części białej, zwłaszcza w sezonie, najlepiej smakuje aksamitny, wyrazisty krem!

Sposób przygotowania

Krem porowy swoją konsystencję uzyskuje dzięki śmietance lub mleku. My proponujemy przyprażone lub naturalne płatki owsiane, zwyczajne bądź górskie

  1. Umyj warzywa, obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Obierz i pokrój również w kostkę cebulę.
  3. Pory, białe części pokrój w krążki.
  4. Pokrojone pory i cebulkę podsmaż ostrożnie na maśle.
  5. Zalej je bulionem.
  6. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa i płatki, jeśli wybrałaś (eś) tą metodę zagęszczenia zupy .
  7. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
  8. Możesz dodać jeszcze bulionu lub wody, jeśli uważasz, że krem będzie za gęsty.
  9. Kiedy wszystkie warzywa się ugotują, możesz zupę doprawić i dodać śmietankę, jeśli wolisz ten sposób zagęszczenia kremu.
  10. Czas zblendować zupę na krem.

Krem możesz udekorować świeżo siekanym koperkiem, szczypiorkiem bądź natką pietruszki. Dobrze się komponuje z grzankami z czerstwego chleba i czosnkiem.

Składniki

Inne przepisy

  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem

Piernik z jabłkiem

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć