Koszyk
Pączusie serowe
Porcja dla
6-8 osób
Czas przygotowania
15 min + 15 minut smażenia
Trudność wykonania
Udostępnij:

Pączusie serowe

Pączki królowały na stołach już w starożytności. Nie były to słodkie wypieki, tylko nadziewane słoniną i boczkiem oraz przygotowywane z ciasta chlebowego kulki. W średniowieczu mnisi zaczęli do pączków używać ciasta drożdżowego. Ale dopiero w XVII wieku przybrały one postać i smak najbardziej zbliżony dzisiejszej wersji pączków. Prekursorką tych wypieków była Cecylia Krapf, która prowadziła popularną wiedeńską cukiernię i serwowała w niej drożdżowe kule nadziewane owocami. Dzisiaj my proponujemy troszkę inną, serową wersję pączuszków!

Sposób przygotowania

Jajka i twarożek na pączusie możesz wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia. 

  1. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia i ręcznie wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto.
  2. Powinno być gęste i lekko się ciągnąć.
  3. Jeśli zbyt mocno się klei do rąk i naczynia, podsyp go delikatnie mąką.
  4. Dla łatwego formowania pączków, natłuść dłonie olejem.
  5. Z ciasta uformuj kulki o średnicy mniej więcej 4 cm.
  6. Do wyższego naczynia lub patelni wlej olej i dobrze go zagrzej.
  7. Na niewielkim ogniu podtrzymuj ciepło tłuszczu i układaj pączusie.
  8. Obracaj serowe kulki, tak by zrumieniły się ze wszystkich stron i upiekły w środku przez około 10 minut.
  9. Upieczone, odsącz najlepiej na ręczniku kuchennym.
  10. Na koniec obsyp je cukrem pudrem.

Smacznego! Pychota!

Składniki

Ciasto:

Inne przepisy

  • Przepis
Beza Pavlova

Beza Pavlova

Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Trudność wykonania
Czas 45 min + 20 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć