
Porcja dla
6-8 osób
Czas przygotowania
15 min + 15 minut smażenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Pączusie serowe
Pączki królowały na stołach już w starożytności. Nie były to słodkie wypieki, tylko nadziewane słoniną i boczkiem oraz przygotowywane z ciasta chlebowego kulki. W średniowieczu mnisi zaczęli do pączków używać ciasta drożdżowego. Ale dopiero w XVII wieku przybrały one postać i smak najbardziej zbliżony dzisiejszej wersji pączków. Prekursorką tych wypieków była Cecylia Krapf, która prowadziła popularną wiedeńską cukiernię i serwowała w niej drożdżowe kule nadziewane owocami. Dzisiaj my proponujemy troszkę inną, serową wersję pączuszków!
Sposób przygotowania
Jajka i twarożek na pączusie możesz wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia.
- Wszystkie składniki wrzuć do naczynia i ręcznie wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto.
- Powinno być gęste i lekko się ciągnąć.
- Jeśli zbyt mocno się klei do rąk i naczynia, podsyp go delikatnie mąką.
- Dla łatwego formowania pączków, natłuść dłonie olejem.
- Z ciasta uformuj kulki o średnicy mniej więcej 4 cm.
- Do wyższego naczynia lub patelni wlej olej i dobrze go zagrzej.
- Na niewielkim ogniu podtrzymuj ciepło tłuszczu i układaj pączusie.
- Obracaj serowe kulki, tak by zrumieniły się ze wszystkich stron i upiekły w środku przez około 10 minut.
- Upieczone, odsącz najlepiej na ręczniku kuchennym.
- Na koniec obsyp je cukrem pudrem.
Smacznego! Pychota!
Składniki
Ciasto:
- twaróg śmietankowy - około 400g
- olej rzepakowy - 500 - 600ml do smażenia
- mąka pszenna tortowa - ok.470g
- jajka – 4 szt.
- cukier puder- 3 łyżki
- soda - 3/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 1 5 łyżeczki
- aromat waniliowy - 3 krople