
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
20 minut + 60 minut pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Piernik z jabłkiem
Czy wiecie, że piernik na początku swojej historii znany był jako miodownik? Przyprawy korzenne trafiły do ciasta przez pomyłkę. W Toruniu wypiekano piernik już w XIII w., ale dopiero z 1725 roku pochodzi pierwszy polski przepis na ciasto z miodem. W czasach staropolskich, piernik nie był tak słodki jak obecnie, ale można było go przechowywać bardzo długo.
Sposób przygotowania
Polecamy prosty przepis na piernik z jabłkiem, który dzięki owocom jest przyjemnie wilgotny.
- Zacznij od obrania i starcia na dużych oczkach jabłek.
- W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie sypkie składniki: mąkę, przyprawy, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
- Jajka utrzyj z cukrami i miodem na gładką, puszystą masę.
- Powoli wlewaj olej ciągle miksując.
- Następnie dodaj mąkę z sypkimi składnikami.
- Na końcu dodaj starte jabłka. Całość dobrze wymieszaj łyżką.
- Ciasto powinno być gęste. Formę wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą bądź kaszą manną i wylej ciasto.
- Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez ok.60 minut.
Po 1 godzinie sprawdź ciasto wykałaczką. Jeśli nie zostawia śladów ciasta to znaczy, że piernik jest upieczony.
Piernik możesz wysmarować polewą z 1 czekolady,1/3 kostki masła z łyżeczką kwaśnej śmietany.
Składniki
Ciasto:
- jabłka - 4 sztuki ok. 1 kg jabłek
- olej rzepakowy - 3/4 szklanki
- mąka - 2 szklanki
- jajka – 4 szt.
- orzechy włoskie – 1 szklanka
- cukier – 1 szklanka
- miód – 1/4 szklanki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika – 3 łyżeczki