Koszyk
Piernik z jabłkiem
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
20 minut + 60 minut pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:

Piernik z jabłkiem

Czy wiecie, że piernik na początku swojej historii znany był jako miodownik? Przyprawy korzenne trafiły do ciasta przez pomyłkę. W Toruniu wypiekano piernik już w XIII w., ale dopiero z 1725 roku pochodzi pierwszy polski przepis na ciasto z miodem. W czasach staropolskich, piernik nie był tak słodki jak obecnie, ale można było go przechowywać bardzo długo.

Sposób przygotowania

Polecamy prosty przepis na piernik z jabłkiem, który dzięki owocom jest przyjemnie wilgotny.

  1. Zacznij od obrania i starcia na dużych oczkach jabłek. 
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie sypkie składniki: mąkę, przyprawy, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  3. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
  4. Jajka utrzyj z cukrami i miodem na gładką, puszystą masę.
  5. Powoli wlewaj olej ciągle miksując.
  6. Następnie dodaj mąkę z sypkimi składnikami.
  7. Na końcu dodaj starte jabłka. Całość dobrze wymieszaj łyżką.
  8. Ciasto powinno być gęste. Formę wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą bądź kaszą manną i wylej ciasto.
  9. Nastaw piekarnik na 180°C i piecz przez ok.60 minut.

Po 1 godzinie sprawdź ciasto wykałaczką. Jeśli nie zostawia śladów ciasta to znaczy, że piernik jest upieczony.

Piernik możesz wysmarować polewą z 1 czekolady,1/3 kostki masła z łyżeczką kwaśnej śmietany.                                                            

Składniki

Ciasto:

Inne przepisy

  • Przepis
Beza Pavlova

Beza Pavlova

Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Trudność wykonania
Czas 45 min + 20 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć