
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
30 min + 40 min
Trudność wykonania
Udostępnij:
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Sekretem chrupiących placków jest smażenie ich na dobrze rozgrzanym oleju. Ważnym czynnikiem jest również dobór odpowiedniej grupy ziemniaka. Sprawdzą się ziemniaki z grupy B lub C z dużą zawartością skrobi.
Sposób przygotowania
Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce, na małych oczkach lub użyć do starcia malaksera. Wcześniej możesz też umyć i pokroić w plastry pieczarki.
- Możesz zacząć od przygotowania sosu w rondelku wrzucając na masło lub olej posiekaną drobno cebulkę.
- Lekko ją podduś, następnie dodaj pieczarki, dosól i dorzuć posiekaną natkę pietruszki lub pół-suszony tymianek.
- Na koniec przysmażone pieczarki zalej śmietanką 30% i sos jest gotowy.
- Ziemniaki odsącz z wody, a z odstanej wody odcedź skrobię i dodaj ją do ziemniaków.
- Do startych ziemniaków możesz dodać surową, posiekaną cebulkę lub ją wcześniej delikatnie podsmażyć.
- Następnie do ziemniaczanej masy dodaj 2 jajka, 2-3 łyżki mąki.
- Możesz dorzucić też przeciśnięty ząbek czosnku lub pokrojony szczypiorek lub garść startego parmezanu.
- Na rozgrzanym tłuszczu układaj dużą łyżką dość cienkie placki i smaż z obu stron przez około 3 minuty.
Z kilograma ziemniaków powinno wyjść 20-25 placków średniej wielkości.
Składniki
- ziemniaki - 1 kg
- parmezan – garść startego sera do dodania
- pieczarka biała - 700g
- cebula - 2 - 3 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- olej rzepakowy do smażenia
- pietruszka - garść posiekanej natki
- szczypiorek - opcjonalnie do dodania
- jajka - 2 sztuki
- mąka - 2-3 łyżki
- śmietanka 30% - 1 opakowanie
- mała łyżeczka cukru soli pieprzu do smaku