Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
30 min + 40 min
Trudność wykonania
Udostępnij:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Sekretem chrupiących placków jest smażenie ich na dobrze rozgrzanym oleju. Ważnym czynnikiem jest również dobór odpowiedniej grupy ziemniaka. Sprawdzą się ziemniaki z grupy B lub C z dużą zawartością skrobi.

Sposób przygotowania

Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce, na małych oczkach lub użyć do starcia malaksera. Wcześniej możesz też umyć i pokroić w plastry pieczarki.

  1. Możesz zacząć od przygotowania sosu w rondelku wrzucając na masło lub olej posiekaną drobno cebulkę. 
  2. Lekko ją podduś, następnie dodaj pieczarki, dosól i dorzuć posiekaną natkę pietruszki lub pół-suszony tymianek.
  3. Na koniec przysmażone pieczarki zalej śmietanką 30% i sos jest gotowy. 
  4. Ziemniaki odsącz z wody, a z odstanej wody odcedź skrobię i dodaj ją do ziemniaków.
  5. Do startych ziemniaków możesz dodać surową, posiekaną cebulkę lub ją wcześniej delikatnie podsmażyć.
  6. Następnie do ziemniaczanej masy dodaj 2 jajka, 2-3 łyżki mąki. 
  7. Możesz dorzucić też przeciśnięty ząbek czosnku lub pokrojony szczypiorek lub garść startego parmezanu. 
  8. Na rozgrzanym tłuszczu układaj dużą łyżką dość cienkie placki i smaż z obu stron przez około 3 minuty.

Z kilograma ziemniaków powinno wyjść 20-25 placków średniej wielkości.

Inne przepisy

  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem

Piernik z jabłkiem

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć