
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
10 min + 35 minut smażenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Placuszki bananowe
Pyszne, pulchne, pachnące placuszki bananowe to dobra alternatywa na zdrowy, nieprzetworzony deser dla dzieci, drugie śniadanie do szkoły lub piknikowy smakołyk. Można do nich dodać zmielone orzechy lub wiórka kokosowe. Polać musem z ulubionych owoców, np. truskawek lub malin, albo naturalnym miodem.
Sposób przygotowania
Jajka na placuszki możesz wyciągnąć wcześniej z lodówki.
- Trzy sztuki bananów rozetrzyj widelcem lub zmiksuj.
- Jedną sztukę możesz pokroić na plastry i dodać do ciasta na sam koniec.
- Wszystkie pozostałe składniki zmiksuj i dodaj banany.
- Na gorącym tłuszczu układaj placuszki o średnicy 9 -11 cm, według uznania.
- Na koniec posyp je cukrem pudrem.
Smacznego! Pychota!
Składniki
Ciasto:
- banan - 4sztuki
- olej kokosowy - do smażenia lub
- olej rzepakowy - do smażenia
- mąka pszenna tortowa - ok.250g
- jogurt naturalny - 4 łyżki
- jajka – 3 szt.
- cukier - 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- mleko - 1/2 szklanki