
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
20 min + 40 min pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Placuszki z cukinii
Wrzesień jest najbardziej odpowiednim miesiącem na dania z cukinii. Warzywo teraz właśnie smakuje najlepiej!
Sposób przygotowania
Cukinie możesz obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.
- Z cukinii należy wyciąć gniazda nasienne.
- Następnie zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach.
- Cukinia wypuści soki, trzeba ją dobrze wycisnąć.
- Do warzyw dodaj kolejno, pokrojoną w kostkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, śmietanę i ser.
- Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
- Na koniec wsyp przyprawy do smaku.
- Na rozgrzanym tłuszczu układaj dużą łyżką niewielkie placki i smaż z obu stron przez około 2-3 minuty.
Placuszki możesz udekorować kleksem śmietany.
Składniki
- cukinia - 3-4 sztuki
- parmezan – garść startego sera do dodania
- cebula - 1 sztuka
- czosnek – 3-4 ząbki
- jajka - 2 - 3 sztuki
- koperek- opcjonalnie do dodania
- olej - do smażenia
- mąka - 140-160g
- śmietanka 18% lub jogurt naturalny - 3 łyżki czubate
- sól pieprz do smaku