Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
Placuszki z cukinii
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
20 min + 40 min pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:

Placuszki z cukinii

Wrzesień jest najbardziej odpowiednim miesiącem na dania z cukinii. Warzywo teraz właśnie smakuje najlepiej!

Sposób przygotowania

Cukinie możesz obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. 

  1. Z cukinii należy wyciąć gniazda nasienne. 
  2. Następnie zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach.
  3. Cukinia wypuści soki, trzeba ją dobrze wycisnąć. 
  4. Do warzyw dodaj kolejno, pokrojoną w kostkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, śmietanę i ser.
  5. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
  6. Na koniec wsyp przyprawy do smaku. 
  7. Na rozgrzanym tłuszczu układaj dużą łyżką niewielkie placki i smaż z obu stron przez około 2-3 minuty.

Placuszki możesz udekorować kleksem śmietany.

Składniki

Inne przepisy

  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem

Piernik z jabłkiem

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć