
Porcja dla
4 osoby
Czas przygotowania
45 min
Trudność wykonania
Udostępnij:
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe można przygotować z filetów z kurczaka lub indyka. Można też upiec w piekarniku dużą roladę z fileta indyczego, wykorzystując te same składniki tylko w podwojonej ilości.
Sposób przygotowania
Ważnym składnikiem pesto jest ser tarty grana padano. Możesz zastąpić go parmezanem.
- Obierz listki bazylii, pistacje z łupinek, zetrzyj grana padano.
- Wyciśnij sok z połówki cytryny.
- Wszystkie składniki na pesto połącz i zblenduj .
- Przygotuj mięso, rozbijając plastry fileta na cieńsze, tak aby zwinąć z nich roladki.
- Płaty delikatnie posól i wysmaruj zgniecionym czosnkiem.
- Drobno pokrój cebulę i czosnek.
- Podsmaż delikatnie na patelni, dodaj pokrojone pomidory i starte jabłko.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Wszystko podduś na niewielkim ogniu i na końcu zblenduj .
- Plastry mięsa wysmaruj pesto i zawiń. Żeby się nie rozwijały zepnij wykałaczką.
- Na gorącym oleju opiecz roladki ze wszystkich stron. Chwilę je podpiecz.
- Zalej mięso sosem pomidorowym i duś przez około 20-30minut.
- Możesz podlać danie w trakcie gotowania niewielką ilością wody.
Do sosu pomidorowego można również dodać startego selera. Jeśli robisz roladę z indyka (duży filet) to wysmaruj pesto na całości mięsa, zwiń, zalej sosem i piecz całość w piekarniku przez około 60 minut na 190° C.
Składniki
Pesto:
- bazylia - 2 sztuki
- pistacje – 150g
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- ser tarty – garść
- czosnek – 2 ząbki
- cytryna - sok z połówki
- gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka płaska
- sól i pieprz – do smaku
Sos pomidorowo-jabłkowy:
- pomidory – 4 sztuki
- cebula żółta – 1 sztuka
- jabłko – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- olej rzepakowy – do pieczenia
- czosnek – 1-2 ząbki
- filet kurzy - 2 duże sztuki
- sól i pieprz – do smaku