Koszyk
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Porcja dla
4 osoby
Czas przygotowania
45 min
Trudność wykonania
Udostępnij:

Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Roladki drobiowe można przygotować z filetów z kurczaka lub indyka. Można też upiec w piekarniku dużą roladę z fileta indyczego, wykorzystując te same składniki tylko w podwojonej ilości.

Sposób przygotowania

Ważnym składnikiem pesto jest ser tarty grana padano. Możesz zastąpić go parmezanem. 

  1. Obierz listki bazylii, pistacje z łupinek, zetrzyj grana padano.
  2. Wyciśnij sok z połówki cytryny.
  3. Wszystkie składniki na pesto połącz i zblenduj .
  4. Przygotuj mięso, rozbijając plastry fileta na cieńsze, tak aby zwinąć z nich roladki.
  5. Płaty delikatnie posól i wysmaruj zgniecionym czosnkiem.
  6. Drobno pokrój cebulę i czosnek.
  7. Podsmaż delikatnie na patelni, dodaj pokrojone pomidory i starte jabłko.
  8. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  9. Wszystko podduś na niewielkim ogniu i na końcu zblenduj .
  10. Plastry mięsa wysmaruj pesto i zawiń. Żeby się nie rozwijały zepnij wykałaczką.
  11. Na gorącym oleju opiecz roladki ze wszystkich stron. Chwilę je podpiecz.
  12. Zalej mięso sosem pomidorowym i duś przez około 20-30minut.
  13. Możesz podlać danie w trakcie gotowania niewielką ilością wody.

Do sosu pomidorowego można również dodać startego selera. Jeśli robisz roladę z indyka (duży filet) to wysmaruj pesto na całości mięsa, zwiń, zalej sosem i piecz całość w piekarniku przez około 60 minut na 190° C.

Składniki

Pesto:

Sos pomidorowo-jabłkowy:

Inne przepisy

  • Przepis
Beza Pavlova

Beza Pavlova

Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Trudność wykonania
Czas 45 min + 20 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe

Pączusie serowe

Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć