
Porcja dla
2 - 4 osób
Czas przygotowania
40 min + czas pieczenia 40 minut
Trudność wykonania
Udostępnij:
Zapiekanka warzywna
Taką zapiekankę z samych warzyw można jeść na ciepło i na zimno. Warto zabrać ją do pracy jako pudełkowy lunch do podgrzania. Jest smaczna i sycąca.
Sposób przygotowania
Ważnym składnikiem zapiekanki jest sos, którym na wierzchu dania polewa się warzywa. Może o być beszamel albo sos na bazie śmietanki 30% - małe opakowanie, sera grana padano lub parmezanu, soli, pieprzu tymianku i gałki muszkatołowej.
- Podgotuj we wrzątku z solą i cukrem kalafior oraz brokuł
- Przenieś warzywa na chwilę do zimnej wody.
- Ziemniaki również podgotuj w osolonej wodzie.
- Na patelni podduś pokrojone pomidory z czosnkiem.
- Zeszklij cebulkę i dorzuć do niej pokrojone pieczarki.
- Uduś grzybki.
- Do naczynia żaroodpornego układaj warstwami warzywa według uznania.
- W rondelku zagotuj śmietankę 30%, dorzuć przypraw i rozpuść w niej ser.
- Całą zapiekankę zalej sosem ze śmietanki lub sosem beszamelowym z gałką muszkatołową i startym serem.
- Nastaw piekarnik na 180° C i piecz przez ok. 30 -40 minut.
Bardzo prosty przepis, w którym zasmakuje cała rodzina!