Koszyk
Zapiekanka warzywna
Porcja dla
2 - 4 osób
Czas przygotowania
40 min + czas pieczenia 40 minut
Trudność wykonania
Udostępnij:

Zapiekanka warzywna

Taką zapiekankę z samych warzyw można jeść na ciepło i na zimno. Warto zabrać ją do pracy jako pudełkowy lunch do podgrzania. Jest smaczna i sycąca.

Sposób przygotowania

Ważnym składnikiem zapiekanki jest sos, którym na wierzchu dania polewa się warzywa. Może o być beszamel albo sos na bazie śmietanki 30% - małe opakowanie, sera grana padano lub parmezanu, soli, pieprzu tymianku i gałki muszkatołowej.

  1. Podgotuj we wrzątku z solą i cukrem kalafior oraz brokuł
  2. Przenieś warzywa na chwilę do zimnej wody.
  3. Ziemniaki również podgotuj w osolonej wodzie.
  4. Na patelni podduś pokrojone pomidory z czosnkiem.
  5. Zeszklij cebulkę i dorzuć do niej pokrojone pieczarki.
  6. Uduś grzybki.
  7. Do naczynia żaroodpornego układaj warstwami warzywa według uznania.
  8. W rondelku zagotuj śmietankę 30%, dorzuć przypraw i rozpuść w niej ser.
  9. Całą zapiekankę zalej sosem ze śmietanki lub sosem beszamelowym z gałką muszkatołową i startym serem.
  10. Nastaw piekarnik na 180° C i piecz przez ok. 30 -40 minut.

Bardzo prosty przepis, w którym zasmakuje cała rodzina!

Inne przepisy

  • Przepis
Beza Pavlova

Beza Pavlova

Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Trudność wykonania
Czas 45 min + 20 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym

Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe

Pączusie serowe

Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć