Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:

Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami

Ten przepis dla wielu Smakoszy kojarzy się z dzieciństwem! Warto go sobie przypomnieć. Jest też dobrym wyborem dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej. Proste danie można zaserwować rodzinie na śniadanie, obiad i kolację. Polecamy!

Sposób przygotowania

Osobno przygotowujemy ryż i prażymy jabłka. Ryż można ugotować w mleku z dodatkiem wody, bądź wsypać na rozpuszczone masło, lekko przyprażyć, zalać wodą i zagotować. Jabłka, według uznania, mogą być różnej odmiany. Proponujemy słodką Galę i kwaskowate Mutsu dla równowagi.

  1. Zacznij od obrania i starcia jabłek na dużych oczkach. 
  2. Dodaj cynamon i cukier do smaku, w ilości według uznania.
  3. Do garnka wlej mleko, wodę, dodaj odrobinę soli i ugotuj ryż.
  4. Do gotującego się ryżu, pod koniec, dodaj łyżkę masła.
  5. Wysmaruj naczynie lub naczynia do zapiekania, masłem.
  6. Wyłóż naczynie na przemian warstwą ryżu i jabłkami.
  7. Warstwę jabłek polej miodem.
  8. Na koniec posyp danie uprażonymi orzechami.
  9. Nastaw piekarnik na 185°C i piecz przez ok. 25 minut.

Zapiekany ryż można zjeść jeszcze ciepły po wyciągnięciu z piekarnika, bądź wystudzony z kleksem kwaśnej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Alternatywną do wykończenia dania może być również bita śmietana lub serek homogenizowany. 

Składniki

Inne przepisy

  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Ciasteczka migdałowe - półksiężyce

Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem

Piernik z jabłkiem

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć