
Porcja dla
4-6 osób
Czas przygotowania
25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Trudność wykonania
Udostępnij:
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Ten przepis dla wielu Smakoszy kojarzy się z dzieciństwem! Warto go sobie przypomnieć. Jest też dobrym wyborem dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej. Proste danie można zaserwować rodzinie na śniadanie, obiad i kolację. Polecamy!
Sposób przygotowania
Osobno przygotowujemy ryż i prażymy jabłka. Ryż można ugotować w mleku z dodatkiem wody, bądź wsypać na rozpuszczone masło, lekko przyprażyć, zalać wodą i zagotować. Jabłka, według uznania, mogą być różnej odmiany. Proponujemy słodką Galę i kwaskowate Mutsu dla równowagi.
- Zacznij od obrania i starcia jabłek na dużych oczkach.
- Dodaj cynamon i cukier do smaku, w ilości według uznania.
- Do garnka wlej mleko, wodę, dodaj odrobinę soli i ugotuj ryż.
- Do gotującego się ryżu, pod koniec, dodaj łyżkę masła.
- Wysmaruj naczynie lub naczynia do zapiekania, masłem.
- Wyłóż naczynie na przemian warstwą ryżu i jabłkami.
- Warstwę jabłek polej miodem.
- Na koniec posyp danie uprażonymi orzechami.
- Nastaw piekarnik na 185°C i piecz przez ok. 25 minut.
Zapiekany ryż można zjeść jeszcze ciepły po wyciągnięciu z piekarnika, bądź wystudzony z kleksem kwaśnej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Alternatywną do wykończenia dania może być również bita śmietana lub serek homogenizowany.
Składniki
- jabłka - 1 5kg
- miód z cynamonem - 1-2 łyżki
- orzechy włoskie – 1 szklanka
- ryż – 2 szklanki
- mleko – 2 szklanki
- woda – 1 szklanka
- masło - 1 łyżka
- cukier – 2-3 łyżki
- cynamon – 1 łyżeczka
- sól - szczypta