
Porcja dla
2 - 4 osób
Czas przygotowania
20 minut + 10-15 minut pieczenie
Trudność wykonania
Udostępnij:
Ziemniaki faszerowane na grilla
Ziemniaki na grilla można faszerować na wiele sposobów. Jest też wiele metod przygotowania kartofli. Mogą być opiekane lub ugotowane wcześniej na półtwardo zanim trafią na ruszt. Zasada jest jedna im mniejszy ziemniak tym szybciej się upiecze. Dobrze jest również wybierać pyry zbliżone wielkością.
Sposób przygotowania
Ziemniaki przed wypełnieniem farszem należy umyć, ugotować w mundurkach, w posolonej wodzie, osuszyć, nakłuć widelcem i przekroić na połówki. Wydrążyć łyżeczką miąższ tak żeby został centymetr zapasu.
- Na patelni rozpuść masło, wrzuć posiekaną drobno cebulkę, posiekane pieczarki.
- Lekko podduś, następnie dodaj wydrążoną resztę ziemniaka i przeciśnij przez praskę czosnek.
- Farsz podsmaż dodając do smaku soli i pieprzu, opcjonalnie innych ulubionych przypraw.
- Gdy farsz ostygnie dodaj ser, drobno posiekaną pietruszkę, składniki wymieszaj.
- Przed nałożeniem farszu do wydrążonego kartofla skrop go oliwą.
- Ziemniak możesz przykryć drugą połówką lub wyłożyć farszem obie połówki.
- Przed zawinięciem ziemniaka w folię posmaruj ją oliwą od wewnątrz. Następnie zawiń połówkę w foliową sakiewkę i połóż na ruszcie.
Ziemniaczki możesz posypać kiełkami lub szczypiorkiem. Piecz około 10-15 minut.