Koszyk
    Roszponka, smaczna, do sałatek, z oliwą z oliwek, z witaminą A, beta karotenem, wspomaga wzrok
    Rukola, roszponka, jarmuż, zielone liście, bogate w chlorofil, który odkwasza organizm
    Roszponka, wyrazisty aromat, orzechowy smak, idealnie podkręci każdą sałatkę

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany – 3,60g, witamina C – 38,2mg, A,B, wapń – 38mg, żelazo, potas – 459mg, beta-karoten, kwas foliowy, luteina, zeaksantyna

Kaloryczność

21 kcal / 100g

Indeks glikemiczny

niski

Opis produktu

Zwana roszpunką warzywną lub jadalną jest rośliną, którą można spotkać dziko rosnącą na polach i łąkach. Głównie jednak jest hodowana. Ma ciemnozielone, drobne liście o wyrazistym, lekko orzechowym smaku. Tworzą one rozetki skupiające od 4-6 pojedynczych listków.

Pochodzenie

Pochodzi głównie z Euroazji, ale występuje też w Afryce Północnej. W Polsce rozpowszechniła się dopiero na początku XX wieku. W Europie rosną 24 gatunki tej rośliny. 

Właściwości i zastosowanie

Jest bogata m.in. w witaminę A,C, beta-karoten, wapń, potas, żelazo. Jest niskokaloryczna, posiada niski indeks glikemiczny. Polecana jest diabetykom, osobom odchudzającym się oraz kobietom w ciąży. Poprawia apetyt, zapobiega zaparciom, wspomaga układ trawienny, pozbywa się toksyn z organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy, serce, wspiera zdrowie oczu i sprawność umysłową. Zawiera prawie tyle samo żelaza co szpinak. Wpływa na kondycję włosów, paznokci i skóry. Pomaga regulować ciśnienie krwi i obniża poziom „złego” cholesterolu. Sprawdzi się w zapiekankach, sałatkach, kanapkach. Doskonale smakuje w towarzystwie serów, orzechów, owoców i warzyw. Polana dressingiem czy oliwą z oliwek smakuje wyśmienicie. Można ją też dodawać do smoothie i koktajli. Umyta, wysuszona, w zamkniętym pojemniku wytrzyma w lodówce około tygodnia

Pozostałe informacje:

  • Jednostka miary (nadrzędna): szt.

Co zyskasz
stosując

  • Kwas foliowy

    jest wykorzystywany w syntezie DNA, bierze udział w rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego płodu, zapobiega rozwojowi niedokrwistości u dziecka

  • Żelazo

    powoduje lepsze wchłanianie witaminy C, wchodzi w skład hemoglobiny, zapobiega anemii

  • Witamina A

    wspomaga wzrok, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, pozwala na dłużej zachować opaleniznę, chroni przed rozwojem niektórych nowotworów

Przepisy
  • Przepis
Beza Pavlova
Beza Pavlova
Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ziemniaki faszerowane na grilla
Ziemniaki faszerowane na grilla
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 10-15 minut pieczenie
Czytaj dalej
  • Przepis
Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem
Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem
Trudność wykonania
Czas 20 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Cukinia grillowana
Cukinia grillowana
Trudność wykonania
Czas 10 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Trudność wykonania
Czas 50 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć