

Przyjmujemy zamówienia codziennie,
złożone do godz. 21:00, realizowane są następnego dnia roboczego
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Dla zamówień do 150 zł koszt dostawy wyniesie 15 zł
Zwana roszpunką warzywną lub jadalną jest rośliną, którą można spotkać dziko rosnącą na polach i łąkach. Głównie jednak jest hodowana. Ma ciemnozielone, drobne liście o wyrazistym, lekko orzechowym smaku. Tworzą one rozetki skupiające od 4-6 pojedynczych listków.
Pochodzi głównie z Euroazji, ale występuje też w Afryce Północnej. W Polsce rozpowszechniła się dopiero na początku XX wieku. W Europie rosną 24 gatunki tej rośliny.
Jest bogata m.in. w witaminę A,C, beta-karoten, wapń, potas, żelazo. Jest niskokaloryczna, posiada niski indeks glikemiczny. Polecana jest diabetykom, osobom odchudzającym się oraz kobietom w ciąży. Poprawia apetyt, zapobiega zaparciom, wspomaga układ trawienny, pozbywa się toksyn z organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy, serce, wspiera zdrowie oczu i sprawność umysłową. Zawiera prawie tyle samo żelaza co szpinak. Wpływa na kondycję włosów, paznokci i skóry. Pomaga regulować ciśnienie krwi i obniża poziom „złego” cholesterolu. Sprawdzi się w zapiekankach, sałatkach, kanapkach. Doskonale smakuje w towarzystwie serów, orzechów, owoców i warzyw. Polana dressingiem czy oliwą z oliwek smakuje wyśmienicie. Można ją też dodawać do smoothie i koktajli. Umyta, wysuszona, w zamkniętym pojemniku wytrzyma w lodówce około tygodnia
jest wykorzystywany w syntezie DNA, bierze udział w rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego płodu, zapobiega rozwojowi niedokrwistości u dziecka
powoduje lepsze wchłanianie witaminy C, wchodzi w skład hemoglobiny, zapobiega anemii
wspomaga wzrok, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, pozwala na dłużej zachować opaleniznę, chroni przed rozwojem niektórych nowotworów