Koszyk
    Rukola, zdrowa, smaczna, ma lekko pikantny smak, do pizzy, w smakoszyku
    Rukola, do pizzy, pomidorów, sałatek, tarty, smaczna, dla zdrowia i pięknej skóry
    Zielone liście jarmużu, rukoli i roszponki, bogate w kwas foliowy i błonnik

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany – 3,4g, błonnik – 1,6g, woda – 91,7g, potas – 369mg, wapń – 160mg, witamina C – 15mg, witamina K, beta-karoten

Kaloryczność

25 kcal / 100g

Indeks glikemiczny

32 niski

Opis produktu

Rukola, rokietta siewna, ma charakterystyczny, lekko ostry, orzechowy posmak. Należy do rodziny kapustowatych. Ma drobne, podłużne, pokarbowane, ciemnozielone liście. Dochodzące do około 15 cm długości.

Pochodzenie

Pochodzi jak większość sałat z okolic basenu Morza Śródziemnego. Rośnie tez dziko nad Morzem Czarnym. Uprawiana jest w Europie, szczególnie we Włoszech i Hiszpanii, ale też w Afryce i Azji.

Właściwości i zastosowanie

Jest bardzo specyficzną sałatą. Nie wszyscy ją lubią. Wielu nie wyobraża sobie np. pizzy bez rukoli. Można ją dodawać do dań zarówno zimnych jak i ciepłych. Jest wspaniałym dodatkiem do sałat, surówek, zup, sosów. Niezawodna jako dodatek do makaronu, pizzy, kanapek, ryżu. Tworzy wyjątkowy duet z jajkiem, twarożkiem, serami. Stosuje się ją również do nadziewania naleśników, warzyw, mięsa i oczywiście ciasta francuskiego. Smak rukoli podkręca ocet balsamiczny, sok z cytryny, oliwa z oliwek. Rokietta siewna to bogactwo witaminy B,E,C,K oraz błonnika i glukozynolanów. Te ostatnie wykazują działanie antynowotworowe i nadają sałacie wyrazisty smak. Witamina K jest potrzebna do prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi i rozwoju tkanki kostnej. Osoby stosujące leki rozrzedzające krew powinny uważać na ilość spożywanej rukoli. Witaminy E i C to silne przeciwutleniacze. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, wspomagają naszą odporność, dbają o piękną skórę. Rukola, roślina zielona zawiera również kwas foliowy i błonnik. Folacyna jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój cewy nerwowej płodu, czyli zalążka układu nerwowego, a błonnik usprawnia pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Takie bogactwo wartości odżywczych sałaty powinno przekonać tych, którzy jeszcze jej nie spróbowali. Rukole wcześniej umytą, wysuszoną można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia. Możemy ją również zamrozić.

Pozostałe informacje:

  • Jednostka miary (nadrzędna): szt.

Co zyskasz
stosując

  • Kwas foliowy

    jest wykorzystywany w syntezie DNA, bierze udział w rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego płodu, zapobiega rozwojowi niedokrwistości u dziecka

  • Błonnik

    długo zapewnia uczucie sytości, oczyszcza jelita ze złogów pokarmowych, wspomaga trawienie, zmniejsza wchłanianie cholesterolu

  • Witamina K

    zapobiega osteoporozie, wzmacnia kości, zwiększa chłonność wapnia

Przepisy
  • Przepis
Beza Pavlova
Beza Pavlova
Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ziemniaki faszerowane na grilla
Ziemniaki faszerowane na grilla
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 10-15 minut pieczenie
Czytaj dalej
  • Przepis
Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem
Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem
Trudność wykonania
Czas 20 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Cukinia grillowana
Cukinia grillowana
Trudność wykonania
Czas 10 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Trudność wykonania
Czas 50 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć