

Przyjmujemy zamówienia codziennie,
złożone do godz. 21:00, realizowane są następnego dnia roboczego
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Dla zamówień do 150 zł koszt dostawy wyniesie 15 zł
Rukola, rokietta siewna, ma charakterystyczny, lekko ostry, orzechowy posmak. Należy do rodziny kapustowatych. Ma drobne, podłużne, pokarbowane, ciemnozielone liście. Dochodzące do około 15 cm długości.
Pochodzi jak większość sałat z okolic basenu Morza Śródziemnego. Rośnie tez dziko nad Morzem Czarnym. Uprawiana jest w Europie, szczególnie we Włoszech i Hiszpanii, ale też w Afryce i Azji.
Jest bardzo specyficzną sałatą. Nie wszyscy ją lubią. Wielu nie wyobraża sobie np. pizzy bez rukoli. Można ją dodawać do dań zarówno zimnych jak i ciepłych. Jest wspaniałym dodatkiem do sałat, surówek, zup, sosów. Niezawodna jako dodatek do makaronu, pizzy, kanapek, ryżu. Tworzy wyjątkowy duet z jajkiem, twarożkiem, serami. Stosuje się ją również do nadziewania naleśników, warzyw, mięsa i oczywiście ciasta francuskiego. Smak rukoli podkręca ocet balsamiczny, sok z cytryny, oliwa z oliwek. Rokietta siewna to bogactwo witaminy B,E,C,K oraz błonnika i glukozynolanów. Te ostatnie wykazują działanie antynowotworowe i nadają sałacie wyrazisty smak. Witamina K jest potrzebna do prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi i rozwoju tkanki kostnej. Osoby stosujące leki rozrzedzające krew powinny uważać na ilość spożywanej rukoli. Witaminy E i C to silne przeciwutleniacze. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, wspomagają naszą odporność, dbają o piękną skórę. Rukola, roślina zielona zawiera również kwas foliowy i błonnik. Folacyna jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój cewy nerwowej płodu, czyli zalążka układu nerwowego, a błonnik usprawnia pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Takie bogactwo wartości odżywczych sałaty powinno przekonać tych, którzy jeszcze jej nie spróbowali. Rukole wcześniej umytą, wysuszoną można przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia. Możemy ją również zamrozić.
jest wykorzystywany w syntezie DNA, bierze udział w rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego płodu, zapobiega rozwojowi niedokrwistości u dziecka
długo zapewnia uczucie sytości, oczyszcza jelita ze złogów pokarmowych, wspomaga trawienie, zmniejsza wchłanianie cholesterolu
zapobiega osteoporozie, wzmacnia kości, zwiększa chłonność wapnia