

Przyjmujemy zamówienia codziennie,
złożone do godz. 21:00, realizowane są następnego dnia roboczego
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Dla zamówień do 150 zł koszt dostawy wyniesie 15 zł
Sałata lodowa, zwana kruchą jest zaraz po masłowej najczęściej spożywaną sałatą zieloną. Dość spora główka składa się z chrupkich, mocno zbitych liści. Jest ciężka i ma dużo wody, dzięki czemu pozostaje długo świeża.
Pochodzi jak większość sałat, z rejonu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawia się ją właściwie na całym świecie.
W jej składzie znajdziemy dużą ilość wody, mniej składników odżywczych niż w innych sałatach, ale mimo to dostarcza organizmowi wiele cennych minerałów. Obecność kwasu foliowego wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Witamina A chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a witamina C wspomaga układ krążenia, układ odpornościowy, jest silnym antyoksydantem co pomaga zachować młodość. Witamina K zawarta w liściach sałaty bierze udział w krzepnięciu krwi, wzmacnia kości, rozjaśnia skórę i łagodzi zaczerwienienia. Jest niskokaloryczna, idealna dla osób odchudzających się. Dodatkowo błonnik zapobiega zaparciom i dba o prawidłowe trawienie. Sałata lodowa dobrze komponuje się z krewetkami, rybą, kaparami, serami pleśniowymi, oliwkami, owocami i innymi warzywami. Tworzy z dodatkami pyszne sałatki. Polana oliwą z oliwek z dodatkiem cytryny idealnie współgra z pieczonym mięsem. Bardzo dobrze się przechowuje. Ze względu na swoje grube liście można kroić ją nożem.
jest wykorzystywany w syntezie DNA, bierze udział w rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego płodu, zapobiega rozwojowi niedokrwistości u dziecka
reguluje ciśnienie, hamuje rozwój nadciśnienia tętniczego
zapobiega osteoporozie, wzmacnia kości, zwiększa chłonność wapnia