Koszyk
    Sałata masłowa, zdrowa, krucha, na sałatki, z witaminą A i K
    Sałata masłowa, niskokaloryczna, smaczna, zawiera potas i kwas foliowy
    Sałata masłowa, do kanapek, na sałatki, ze śmietaną, sosem vinegret

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany – 2,9g ( w tym cukry proste – 0,8g), błonnik – 1,3g, witamina B, C, E,A, sód – 28mg, potas – 194mg, żelazo, magnez, wapń

Kaloryczność

15 kcal / 100g

Indeks glikemiczny

10 niski

Opis produktu

Sałata masłowa, zwana siewną, maślaną lub głowiastą charakteryzuje się kruchymi, jasnozielonymi liśćmi. Jest delikatniejsza od innych odmian. W 95% jej liście składają się z wody. 

Pochodzenie

Do Polski najprawdopodobniej przywiozła ją królowa Bona w XVI wieku wraz z włoszczyzną, ale zapiski o sałacie pojawiały się już w starożytności. Pochodzi z Azji Zachodniej i Basenu Morza Śródziemnego. Obecnie najwięcej sałaty uprawia się w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii i Włoszech.

Właściwości i zastosowanie

Masłowa sałata jest niskokaloryczna, bogata w przeciwutleniacze, luteinę i zeaksantynę, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawiera również kwas foliowy, witaminę B i chlorofil . Związki te m.in. chronią nasz organizm przed infekcjami, przyspieszają gojenie się ran, wzmacniają system nerwowy i dbają o prawidłowy rozwój płodu. Błonnik zapobiega zaparciom,  poprawia trawienie i odkwasza, a prowitamina A, czyli beta-karoten chroni skórę przed fotostarzeniem. Zielone, liściaste warzywo powinny uwzględnić w swojej diecie osoby dbające o serce i układ krążenia. Potas zawarty w liściach obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega przez to rozwojowi miażdżycy i w następstwie m.in.: zawałowi serca. Najprostsze kompozycje sałaty masłowej to te skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny lub polane sosem winegret, majonezowym, jogurtowym. Ciekawie smakują pomieszane, różne gatunki sałat, np.: rukoli, rzymskiej, masłowej, lodowej, cykorii. Sałatę masłową najlepiej zjeść świeżą ponieważ dość szybko więdnie. Najczęściej spożywa się ją z pomidorami, cebulą, ogórkiem, rzodkiewką, kaparami, serami, anchois, pieczonym mięsem, krewetkami. Można ją dodać do kanapki bądź wykorzystać jako dekorację dania. Sałatę z dodatkami najlepiej połączyć i polać sosem tuż przed podaniem, delikatnie mieszając. Roślina pozostanie wtedy jędrna i chrupka, a danie zyska na smaku i wyglądzie.

Pozostałe informacje:

  • Dodatkowy opis: waga 1 szt. ok 200 g
  • Jednostka miary (nadrzędna): szt.

Co zyskasz
stosując

  •  Luteina

    wspomaga wzrok, chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, jest antyoksydantem, skutecznie zwalcza wolne rodniki

  • Potas

    reguluje ciśnienie, hamuje rozwój nadciśnienia tętniczego

  • Chlorofil 

    zielony barwnik oczyszcza jelita, pomaga odkwasić organizm, działa przeciwzapalnie

Przepisy
  • Przepis
Beza Pavlova
Beza Pavlova
Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ziemniaki faszerowane na grilla
Ziemniaki faszerowane na grilla
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 10-15 minut pieczenie
Czytaj dalej
  • Przepis
Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem
Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem
Trudność wykonania
Czas 20 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Cukinia grillowana
Cukinia grillowana
Trudność wykonania
Czas 10 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Trudność wykonania
Czas 50 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć