

Przyjmujemy zamówienia codziennie,
złożone do godz. 21:00, realizowane są następnego dnia roboczego
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Dla zamówień do 150 zł koszt dostawy wyniesie 15 zł
Sałata masłowa, zwana siewną, maślaną lub głowiastą charakteryzuje się kruchymi, jasnozielonymi liśćmi. Jest delikatniejsza od innych odmian. W 95% jej liście składają się z wody.
Do Polski najprawdopodobniej przywiozła ją królowa Bona w XVI wieku wraz z włoszczyzną, ale zapiski o sałacie pojawiały się już w starożytności. Pochodzi z Azji Zachodniej i Basenu Morza Śródziemnego. Obecnie najwięcej sałaty uprawia się w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii i Włoszech.
Masłowa sałata jest niskokaloryczna, bogata w przeciwutleniacze, luteinę i zeaksantynę, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawiera również kwas foliowy, witaminę B i chlorofil . Związki te m.in. chronią nasz organizm przed infekcjami, przyspieszają gojenie się ran, wzmacniają system nerwowy i dbają o prawidłowy rozwój płodu. Błonnik zapobiega zaparciom, poprawia trawienie i odkwasza, a prowitamina A, czyli beta-karoten chroni skórę przed fotostarzeniem. Zielone, liściaste warzywo powinny uwzględnić w swojej diecie osoby dbające o serce i układ krążenia. Potas zawarty w liściach obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega przez to rozwojowi miażdżycy i w następstwie m.in.: zawałowi serca. Najprostsze kompozycje sałaty masłowej to te skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny lub polane sosem winegret, majonezowym, jogurtowym. Ciekawie smakują pomieszane, różne gatunki sałat, np.: rukoli, rzymskiej, masłowej, lodowej, cykorii. Sałatę masłową najlepiej zjeść świeżą ponieważ dość szybko więdnie. Najczęściej spożywa się ją z pomidorami, cebulą, ogórkiem, rzodkiewką, kaparami, serami, anchois, pieczonym mięsem, krewetkami. Można ją dodać do kanapki bądź wykorzystać jako dekorację dania. Sałatę z dodatkami najlepiej połączyć i polać sosem tuż przed podaniem, delikatnie mieszając. Roślina pozostanie wtedy jędrna i chrupka, a danie zyska na smaku i wyglądzie.
wspomaga wzrok, chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, jest antyoksydantem, skutecznie zwalcza wolne rodniki
reguluje ciśnienie, hamuje rozwój nadciśnienia tętniczego
zielony barwnik oczyszcza jelita, pomaga odkwasić organizm, działa przeciwzapalnie