Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł
    Ser owczy Manouri, produkowany z serwatki mleka owczego z  dodatkiem mleka koziego
    Sery, duży wybór, oryginalne, smaczne, do wina, sałatek, pieczywa, na grilla
    Ser Manouri, kremowy, słodkawy, mniej słony od fety,  do ciast i sałatek

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany - 1,3g, ( w tym cukry - 1,3g), białko - 11g, tłuszcz - 51g, (w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 36g), sól - 2,4g

Kaloryczność

510 kcal / 100g

Okres przydatności do spożycia (liczony od daty produkcji)

3 miesiące

Opis produktu

Ser Manouri, jest produkowany z pasteryzowanego mleka owczego w 70% i mleka koziego w 30%. Pochodzi z Grecji. Łagodny, delikatny, podobny do sera Feta ale mniej słony i bardziej kremowy. To jeden z najbardziej lubianych serów greckich.

Składniki

Pasteryzowane mleko owcze 70%, pasteryzowane mleko kozie 30%, serwatka, sól

Właściwości i zastosowanie

Sery z mleka owczego są źródłem białka, wapnia, potasu, cynku, fosforu, witaminy A, B, E. Zawierają również kwasy tłuszczowe nienasycone omega 3, które odgrywają ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, ryzyka rozwoju nowotworów i wspomagają redukcję masy ciała. Ponadto wzmacniają kości i zęby, wspierają odchudzanie, są łatwiej trawione niż ser krowi. Ser manouri jest wyśmienity do deserów. Można polać go miodem akacjowym i podać z prażonymi orzechami macadamia, Przyrządza się z niego wytrawne ciasta, np. grecką spanakopitę. Ciasto filo z nadzieniem szpinakowym i serem manouri. Doskonale smakuje z podsmażonymi na maśle boczniakami , szałwią i tymiankiem. Polecamy zmieszać manouri z jogurtem greckim i przygotować pastę do chleba, dodając kumin, sok z cytryny i ziele angielskie lub w wydaniu słodkim, dodając odrobinę cukru i owoce. Ser grecki nadaje się też do grillowania, szaszłyków na przyjęcie lub ravioli.

Pozostałe informacje:

  • Dodatkowy opis: Termin przydatności do spożycia - 30.07.23r.
  • Jednostka miary (nadrzędna): szt.

Co zyskasz
stosując

  • Kwas linolowy

    kwas tłuszczowy nienasycony omega - 3, obniża poziom cholesterolu we krwi, redukuje masę ciała, jak również obniża ryzyko rozwoju nowotworów

  • Potas

    obniża ciśnienie krwi, poprawia koncentrację, kontroluje pracę nerek i reguluje gospodarkę wodną organizmu

  • Wapń

    jest budulcem kości i zębów, reguluje pracę niektórych hormonów, uczestniczy w krzepnięciu krwi, zwiększa przyswajalność witaminy B12

FAQ

Z jakiego mleka jest ser Manouri?

Ser Manouri powstaje z połączenia mleka owczego i koziego w proporcji 70 do 30%. Dzięki temu wyróżnia się jedwabistą fakturą i niepowtarzalnym smakiem.

Do czego wykorzystać ser Manouri?

Prezentowany ser doskonale sprawdza się jako dodatek do dań zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Łatwo się topi, może zastąpić jogurt grecki. Ponadto można go jeść z dodatkiem dżemu lub miodu.

Czy ser Manouri to feta?

Ser Manouri powstaje z serwatki pozostające po produkcji fety, ale to nie to samo. Manouri nie jest tak słony, zawiera więcej tłuszczu, dzięki czemu jest bardziej aksamitny.

Przepisy
  • Przepis
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna
Trudność wykonania
Czas 40 min + czas pieczenia 40 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Roladki drobiowe z pesto pistacjowym w sosie pomidorowo-jabłkowym
Trudność wykonania
Czas 45 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Pączusie serowe
Pączusie serowe
Trudność wykonania
Czas 15 min + 15 minut smażenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Ciasteczka migdałowe - półksiężyce
Trudność wykonania
Czas 35 minut + 15 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Piernik z jabłkiem
Piernik z jabłkiem
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 60 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Zapiekany ryż z jabłkiem, cynamonem, miodem i orzechami
Trudność wykonania
Czas 25 minut przygotowania + 25 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 55 minut pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Trudność wykonania
Czas 20 min + 40 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków
Trudność wykonania
Czas 25 minut + ok.45 minut gotowanie
Czytaj dalej
  • Przepis
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Trudność wykonania
Czas 30 min + 40 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć