Koszyk
Wysyłka
Razem 0,00 zł

Sery owcze

Sery owcze są doskonałym źródłem kwasu tłuszczowego omega-3, dlatego wprowadzenie ich do diety może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jednak ser z mleka owczego cieszy się popularnością nie tylko ze względu na walory zdrowotne, koneserzy cenią go ze względu na niepowtarzalny smak. Sery owcze wyrabiane są w okresie wiosna - lato, kiedy następuje wypas owiec i ich laktacja. Produkt z mleka owczego w postaci sera zawiera więcej tłuszczu i białka niż krowi, ma więcej laktozy, ale za to mniej kazeiny alergizującej. Poza tym ser posiada w swoim składzie witaminy A, B, D,C oraz wapń, potas, magnez i sód.

Ser owczy – rodzaje

Nasza oferta to ser owczy rodzimej produkcji, oraz sery greckie i włoskie. Znajdziesz u nas pyszny ser typu Pecorino, Manouri oraz Feta. Polskie sery owcze wyrabiane przez lokalnych producentów, takie jak oscypki, bundz czy bryndza nie mają sobie równych . Oscypek świetnie pasuje z warzywami, grzybami i wędzonymi rybami. Bryndza przypomina pastę o smaku słono-ostrym. Jest doskonała jako dodatek do sałatek i sosów, a także do smarowania pieczywa. Bundz, słodki, łagodny, delikatny. Najlepiej sprawdzi się w plastrach lub do smarowania kanapek. Grecka Feta będzie idealna do sałatki Horiatiki, z ogórkiem, pomidorem, czerwona cebulą i oliwkami. Manouri sprawdzi się do szaszłyków, na grilla lub ravioli, a Pecorino na deskę serową, albo do zapiekanki makaronowej. Warto zwrócić uwagę na różnorodność i dostępność serów w Smakoszyku.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć