Koszyk
  • Chwilowo niedostępne
    Sfiziosa, mieszanka sałat, świetnie smakuje z pomidorem, rzodkiewką, kurczakiem
    Sałatka sfiziosa, lekkostrawna, niskokaloryczna, składnik dietetycznych dań
    Dobrze smakuje z pomidorkami koktajlowymi, serami, kurczakiem

Wartości odżywcze

Zawiera m.in.:

Węglowodany, witaminy C,A,B, wapń, żelazo, potas, beta-karoten, kwas foliowy, luteina, zeaksantyna

Kaloryczność

21 kcal / 100g

Indeks glikemiczny

15 niski

Opis produktu

Sałata sfiziosa jest mieszanka sałat endywii kędzierzawej, roszponki, cykorii, radicchio. Pakowana jest po 180 gram. Jest gotowa do spożycia, po otwarciu należy ją przechowywać w lodówce w temperaturze 8 stopni Celsjusza i zużyć w ciągu 2 dni.

Pochodzenie

Wszystkie składniki sfiziosy pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. 

Właściwości i zastosowanie

Warto sięgać po sałaty jak najczęściej. Pozwalają zachować szczupłą sylwetkę, ładną cerę i dobre zdrowie. Są bogate w witaminy i minerały, chlorofil, błonnik i kwas foliowy. Przyspieszają gojenie się ran, wykazują działanie bakteriobójcze i dzięki przeciwutleniaczom, chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Poza tym wspomagają odporność, wzmacniają układ nerwowy, zmniejszają ryzyko wad płodu, zapobiegają zaparciom i działają moczopędnie. Niektóre gatunki mają w sobie delikatną goryczkę, niektóre orzechowy smak. Najlepiej smakują z dressingiem, sosem vinegret lub śmietanowym. Można je łączyć z ryba, mięsem, warzywami, owocami morza, serami. Sfiziosa sprawdzi się w podróży, na lunch do pracy, czy na przerwę w wykładach. Polecamy wygodną mieszankę sałat.

Pozostałe informacje:

  • Jednostka miary (nadrzędna): szt.

Co zyskasz
stosując

  • Kwas foliowy

    jest wykorzystywany w syntezie DNA, bierze udział w rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego płodu, zapobiega rozwojowi niedokrwistości u dziecka

  • Luteina

    wspomaga wzrok, chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, jest antyoksydantem, skutecznie zwalcza wolne rodniki

  • Witamina A

    wspomaga wzrok, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, pozwala na dłużej zachować opaleniznę, chroni przed rozwojem niektórych nowotworów

Przepisy
  • Przepis
Beza Pavlova
Beza Pavlova
Trudność wykonania
Czas 30 min + 90 min pieczenia
Czytaj dalej
  • Przepis
Ziemniaki faszerowane na grilla
Ziemniaki faszerowane na grilla
Trudność wykonania
Czas 20 minut + 10-15 minut pieczenie
Czytaj dalej
  • Przepis
Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem
Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem
Trudność wykonania
Czas 20 minut
Czytaj dalej
  • Przepis
Cukinia grillowana
Cukinia grillowana
Trudność wykonania
Czas 10 min
Czytaj dalej
  • Przepis
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Trudność wykonania
Czas 50 min
Czytaj dalej
Poprzedni
Następny
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć